dimecres, 13 de març del 2019

Les campanes de l'oratori barroc.

Amb l'entrada d'avui tanco la trilogia dedicada a l'oratori dels Dolors del carrer Cavallers de Lleida, construït entre 1.724 i 1.737. A la primera entrada vàrem donar un cop d'ull a l'església i la segona ens permeté descobrir la misteriosa sagristia. Recordeu que entre els grans armaris on es guarden els vestits i complements per fer la processó de Setmana Santa, hi ha dues campanes...


Es fa estrany veure campanes fora de la seva ubicació lògica, el campanar. A la primera entrada dedicada a l'oratori us explicava els greus problemes estructurals que van obligar a tancar-lo el 14 de desembre del 2.017 per reparar la coberta. En una fotografia que vaig fer des del call us mostrava com els operaris retiraven les teules. A la propera fotografia de detall podeu veure el senzill campanar de cadireta que hi ha a la part del darrere de l'oratori.


Si us fixeu en la part inferior de les dues obertures encara es por veure part del sistema per fer repicar les antigues campanes. Situant-me en un extrem de les obres de rehabilitació del call vaig fer la propera fotografia en la que podeu observar clarament la campana que ocupa l'obertura de baix del campanar.


Aquesta campana es va fondre l'any 2.010 a l'empresa "Hermanos Portilla" mestres campaners de Cantàbria. Des del badall li baixa una corda per al repic manual.  
Els campanars de cadireta. també coneguts com campanars de paret o d'espadanya, són una prolongació per sobre de la teulada d'una de les parets de l'església .


A la fotografia anterior podeu veure la campana de finals del segle XVIII que ocupava l'obertura de baix del campanar, i a la propera fotografia de detall, sota la creu que decora la cintura de la campana, gairebé al peu es pot llegir ANNO 1.797.


A la campana petita, que ocupava l'obertura superior del senzill campanar, també podem llegir- al cap - l'any de la seva fosa: 1.793.


Les dues campanes de finals del segle XVIII es conserven en molt bon estat. El meu interlocutor va apartar les capses de cartró i em va fer el regal final de poder escoltar el repic de la campana petita del que podeu gaudir en el proper vídeo.


Les dues campanes han repicat durant més de dos-cents anys, fins l'any 2.010, quan les van baixar del campanar per ser substituïdes per la nova campana que fou una donació a l'oratori dels Dolors.
Deixem, ara sí, l'oratori dels Dolors per continuar passejant tranquil·lament per la capital del Segrià amb l'objectiu de continuar descobrint els seus racons.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada