dissabte, 8 de febrer del 2020

L'església del Salvador sobre la Sang Vessada ( i 3 ).

En les esglésies cristianes de ritus bizantí de tradició ortodoxa  la paret d'icones i pintures religioses que separa la nau del presbiteri s'anomena iconòstasi. A la propera fotografia podeu veure el de l'església del Salvador sobre la Sang Vessada.


Construït en marbre rosa i decorat amb plata, bronze, pedres precioses i semiprecioses, segur que no us deixarà indiferents. La porta central dels iconòstasis, de dues fulles, s'anomena porta santa i només hi poden passar clergues. La podeu veure detalladament a la fotografia següent.


Anem de l'est a l'oest del temple i, aixecant la mirada, ens tornen a impressionar els mosaics que omplen els murs i les voltes. A la part superior de la propera fotografia podeu observar el pantocràtor de la cúpula, al centre l'entrada de Jesús a Jerusalem muntat sobre un ruc i, a la part de baix. s'intueix una decoració en la que predominen els daurats.


Ens cal anar fins a la capella amb una gran cúpula daurada, coneguda com capella d'Alexandre II, que ens recorda el lloc on el tsar Alexandre II de Rússia va patir un atemptat el 13 de març de 1.881. De la primera bomba en resultà il·lès però a conseqüència de les gres ferides a les cames de la segona bomba, va morir poques hores després al Palau d'Hivern. 
Quatre àngels a les petxines i la creu al centre estan envoltades de milers de tessel·les daurades, protagonistes de la decoració de fons de la capella.


Com la resta del temple la capella està summament decorada. Si deixem de centrar-nos en la cúpula i anem baixant la mirada trobem la part superior del baldaquí on s'honora i recorda al tsar Alexandre II de Rússia.


El baldaquí, que podeu veure a la propera fotografia, està fet amb quatre columnes gris-violeta de jaspi. Sobre els seus capitells hi ha quatre petites columnes rectangulars que sostenen l'entaulament. En aquestes petites columnes hi ha imatges de sant Isaac de Dalmàcia, patró de la família Romànov.


A les quatre cantonades de l'entaulament hi ha uns petit gerros de jaspi- El baldaquí té una coberta de pedra tallada que està coronada per una creu ortodoxa.


A la capella trobem una petita explicació que afortunadament, a més a més d'estar escrita en rus, en un altre faristol també ho explica en anglès, francès, alemany i castellà. Diu textualment: " Techo. El techo por encima del lugar de la herida mortal del Emperador Alejandro II simboliza la santidad del dicho lugau memorable. El tallado en piedra fue ejecutado por maestros de las fábricas de Kolivan y Ekaterinburgo, así como por los de la fábrica de Peterhof utilizando piedras de los Urales y el Altay rodonita, jaspe y serpentina ".


A la fotografia anterior de detall podeu observar part del paviment i el terraplè del canal tacat de sang del tsar Alexandre II de Rússia.
Abans de sortir del temple faig una última mirada a l'espectacular decoració que omple murs, voltes, pilars,cúpules... més de set mil metres quadrats de mosaics!


Deixem l'església del Salvador sobre la Sang Vessada per passejar tranquil·lament per San Petersburg fins a la catedral de Sant Isaac.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada