dijous, 20 de febrer del 2020

Un cop d'ull a la planoteca ( 10 a ).

A l'entrada d'avui i a la propera dedicada a la planoteca observarem detalladament els dos últims classificadors de l'Arxiu Morera custodiats al calaix H del moble arxivador horitzontal de la biblioteca del Col·legi d'Arquitectes de Lleida. Els dos classificadors estan dedicats a la casa, projectada l'any 1.931 per Francesc de Paula Morera i Gatell, que mira permanentment al mar des del Balcó del Mediterrani...
A l'etiqueta del classificador podem llegir: " Arxiu Morera 26/48 Rosell Fortuny, Antoni. Projecte de casa Tarragona. Rambla sant Joan 2. 1 plànol a la planoteca".


Morera i Gatell, responsable de la majoria dels edificis modernistes de la ciutat de Lleida - de la que fou arquitecte municipal durant trenta-cinc anys- va néixer a Tarragona l'any 1.869. Al número dos de la Rambla Nova de Tarragona s'alça  majestuosa  la Casa Rosell, un monumental edifici noucentista catalogat com Bé Culrural d'Interès Local des del 2.013.
Protagonista de l'inici de la Rambla Nova, l'eix central de l'Eixample tarragoní, observa majestuosa el Mediterrani. A la dreta podeu veure el monument a Roger de Llúria de l'escultor Feliu Ferrer Galzeran i l'arquitecte Ramon Salas Ricomà. La primera pedra es col·locà l'agost de 1.889.

A la part superior esquerra del plànol podem veure que l'arquitecte encara no havia escrit el nom de l'edifici que li encarregà Antoni Rosell Fortuny.


L'edifici amb planta baixa, tres pisos i una torre cilíndrica coronada amb una cúpula brunellescciana recoberta ceràmica vidrada de color pissarra amb amplis nervis de pedra, ens regala dues façanes orientades a la Rambla Nova i a la Baixada del Toro amb magnífiques tribunes i balconades. La torre cilíndrica cantonera observa atentament en tot moment l'horitzó del Mare Nostrum.


A la propera fotografia de detall podeu veure la torre cilíndrica cantonera amb la seva cúpula i mirador que domina el Balcó del Mediterrani. 


La pedra, les grans balustrades del primer pis i del coronament i el treball de ferro forjat dels balcons són els protagonistes de les façanes de la Casa Rosell.


La propera fotografia de detall  us permetrà comparar la fotografia anterior, també de detall, del plànol  de Francesc de Paula Morera i Gatell amb l'edifici.


El zoom de la càmera fotogràfica ens permet gaudir del perfecte treball arquitectònic del cos cilíndric de la cantonada de la Baixada del Toro i la Rambla Nova.


Per salvar el desnivell de la Baixada del Toro la façana d'aquest carrer té tres cossos amb sotobanc, baixos, entreplanta i quatre pisos - com podeu veure a la propera fotografia de detall-. Aquesta façana és més llarga que la de la Rambla Nova que només té un cos.


Curiosament al buscar informació sobre la Casa Rosell he trobat que es tracta d'un projecte del 1.929 acabat al 1.930 però sembla el plànol no confirma aquestes dades. A la fotografia següent de detall de la part baixa del xamfrà on es veuen els primers trams d'escala de la Baixada del Toro podem llegir: "Francisco de P. Morera- Arqto. 1.931"


És indiscutible que l'edifici noucentista monumentalista de l'arquitecte nascut a Tarragona però profundament lleidatà és un element esencial del Balcó del Mediterrani.


La fotografia anterior de detall del plànol és de la façana de la Baixada del Toro, façana que podeu veure a la fotografia següent.


Deixem el classificador de l'Arxiu Morera 26/48 per agafar el que duu l'etiqueta Arxiu Morera 0/0 amb el plànol de la façana de la Rambla Nova que observarem detalladament a la propera entrada dedicada a la planoteca.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada