dimarts, 18 d’agost del 2020

Grafits de Liverpool.

Després de gaudir d'una colla d'espais culturals de Liverpool - museus, biblioteques , galeries, llibreries...- avui donarem un cop d'ull a una petita mostra dels moltíssims grafits que decoren els murs i parets de la ciutat. A pocs minuts passejant d'Albert Dock, per on vàrem voltar a l'entrada liverpuliana anterior, trobem The Baltic Triangle, de visita imprescindible per conèixer les iniciatives creatives de la ciutat. Començarem el periple a Cains Brewery Village. Caín fou una antiga fàbrica de cervesa fundada l'any 1.858 per l'irlandès Robert Cain. L'any 2.013 l'ajuntament de Liverpool autoritzà la creació d'un complex d'edificis conegut com a Cains Brewery Village, que després de diferents modificacions del projecte inicial s'ha transformat en un gran espai d'oci de la ciutat. A la propera fotografia podeu veure part de l'impressionant edifici de maó vist de l'antiga cervesera.


Entrem al Baltic Market, un dels molts negocis independents de The Baltic Triangle, una gran nau industrial transformada en un espai on moltes  persones mengen, beuen, escolten música en directe...


Darrere d'algunes de les parades del curiós mercat trobem el primer mural d'avui, un encàrrec que van fer a l'artista urbà Paul Curtis per celebrar el cinquantè aniversari de l'àlbum dels Beatles "Sgt Peppers Loney Hearts Club Band". Si cliqueu sobre el nom de l'artista, podreu veure com el va fer.


Sortim del Baltic Market però continuem amb Paul Cutis i els Beatles. Al costat de Cains Brewery Village, a Grafton Street, per encàrrec de The Beatles Story l'artista de Liverpool va pintar un mural per commemorar el cinquantè aniversari de l'àlbum "Abbey Road".


Els que tenim uns anyets recordem perfectament la fotografia protagonista de l'LP en la que els quatre Beatles creuen pel pas zebra.


Ara, gràcies a Paul Curtis, podeu ser vosaltres els protagonistes però evidentment no esteu a Londrers sinó a Liverpool. L'artista urbà ha pintat tots els detalls només cal imitar als genis de Liverpool. Si cliqueu el proper enllaç podreu veure el vídeo que resumeix com va fer el mural: "Abbey Road in Liverpool".


Creuem Parliament Street i passegem per Jamaica Street fins a la cantonada amb Jordan Street on hi ha el mural que l'artista Akse va pintar en un cap de setmana dedicat a l'entrenador del Liverpooll Jürgen Klopp.


Akse en els seus grafits treballa perfertament les cares dels seus protagonistes com podeu valorar a la propera fotografia de detall. Ha pintat murals amb rostres d'alt perfil del professor Stephen Hawking, David Bowie i Muhammad Alí.


Podeu contemplar la seva feina ciclant al proper enllaç: "We are Liverpool. This means more" . Vuit fotografies ens mostren la feina de l'Akse, que algun dropo ja ha embrutat... Si dirigim la mirada a la dreta veureu uns passejants que aprofiten un moment sense pluja per caminat tranquil·lament per Jamaica Street.




A la dreta dels passejants, on hi ha una furgoneta, dos cotxes i unes bicicletes, a la paret hi ha diferents grafits. Un d'ells, també és un dels més fotografiats de la ciutat perquè et permet transformar-te en el símbol de Liverpool...


Paul Curtis va néixer a Woolton, un suburbi del sur de Liverppol. Té la llicenciatura i el màster en geologia i treballà quinze anys a la indústria del petroli i del gas del Mar del Nord. El grafit de les ales també és obra seva, però no són unes ales qualsevol sinó les del Liver Bird, la criatura mítica símbol de la ciutat. Les representacions del mític ocell les trobareu per tota la ciutat. Els més famosos estan al moll i es diuen Bertie i Bella...
Cliqueu al proper enllaç per poder veure la cració del grafit i a una colla de passejants que, per uns segons, es transformen en el Liver Bird: "For All Liverpool's Liver Birds"


Marxem del Baltic Triangle per anar a la cantonada se Suffok Street amb Parr Street on hi ha un petit edifici en el racó d'un aparcament obert. Les façanes dels dos carrers estan pintades de blanc i just a la cantonada hi ha l'entrada a Santa Chupitos, santa que no apareix en el nostre santoral....


Però les dues façanes que "miren" a l'aparcament tenen premi. Dos grafits espectaculars atreuen poderosament la nostra mirada.


A l'esquerra tenim el grafit obra dels artistes urbans Elphone ( el dibuix ) i TEAone ( les lletres abstractes ) creat en el marc del Contrast Mural Festival. Dos estils diferents que combinen màgicament. No deixeu de clicar l'enllaç anterior, segur que quedareu bocabadats! A la dreta ens observa atentament l'esquelet de Trenchone.


Gràcies al Contrast Mural Festival els artistes omplen els murs de Liverpool amb les seves creacions. S'ofereixen tallers en els que es pot treballar amb un artista professional i aprendre les tècniques de treball del grafit.


L'altre grafit malauradament està parcialment tapat pels contenidors plens a vessar després d'una nit intensa del Santa Chupitos... Malgrat la brutícia, és difícil no mirar i admirar l'esquelet de l'artista urbà Trenchone.


A la propera fotografia de detall apreciareu com la suma del color dels ossos i el del maons cara vista, típics de les cases angleses, és un regal visual. Al Contrast Mural Festival els artistes Elphone i Trenchone eren els representants d'Edinburg.


Deixem l'art urbà, del que hem vist una petitíssima mostra, per apropar-nos a Albert Dock una passejada imprescindible quan visiteu la ciutat. L'antic port de Liverpool fou l'entrada a l'Imperi Britànic. En ell van desembarcar productes i objectes procedents de tot el món.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada