dilluns, 10 d’agost del 2020

Celestí Campmany a l'Arxiu Municipal ( 1 ).

La tardor del 2.010 vàrem observar atentament l'Arxiu Municipal de Lleida. Les cinc entrades titulades "Un cop d'ull a l'arxiu municipal" ens van permetre veure alguns dels documents que custodia: privilegis, butlles, actes de compravenda, censos,... Hi ha 544 pergamins i documents que van del 1.150 al 1.912. Conserva tots els documents escrits o rebuts per la Paeria, el més antic, la Carta de Poblament del 1.150.


Avui hi tornem per cercar documentació sobre alguns dels projectes de l'arquitecte lleidatà Celestí Campmany i Pelliser. El passat mes de maig l'entrada "Cases singulars de Lleida (46) " estava dedicada a l'antiga Casa Aldomà, un imponent edifici amb façanes a l'avinguda de Blondel i als carrers Cavallers i Major construït l'any 1.881.


Inicialment va ser difícil trobar el dossier amb la documentació, però vaig recordar que fou Ramon Xam-mar havia presentat la sol·licitud d'autorització del projecte, l'arxivera el localitzà.


Al dossier hi podem llegir: "Sol·licitud de permís i projecte per construir una casa en un solar situat entre el carrer Major, el carrer Cavallers i el de Blondel 1.881. Promotor: Ramon Xam-mar". Obrir-lo tenia premi: tres plànols d'escala "0,02 por metro" i diferent documentació sobre la casa Aldomà m'estaven esperant...
A la propera fotografia podeu veure el plànol de la façana del carrer Cavallers, signat a l'esquerra per l'Ajuntament i a la dreta per Celestí Campmany. A la part superior podem llegir: FACHADA LATERAL.


El projecte de Celestí Campmany, presentat a l'Ajuntament per Ramon Xam-mar i de Niubó, fou aprovat el 26 de febrer de 1.881. La fotografia següent és del plànol de la façana de l'avinguda de Blondel. A la part superior podem llegir: FACHADA DE LA CALLE BLONDEL, a baix a l'esquerra l'escala i a la dreta la signatura de l'arquitecte. La signatura de l'Ajuntament està darrere, però la podeu intuir a la part superior dreta.


La propera fotografia de detall és de la signatura de Celestí Campmany al plànol de la façana del carrer Cavallers. Hi podem llegir: "Lerida ( sense accent ) 21 Enero de 1.881. Celestino Campmany".


El nom per el que es coneix la casa, Aldomà, és el de la dona de Ramon Xam-mar, Dolors Aldomà i Capell, la pubilla de la família Aldomà.
El tercer plànol és de la façana del carrer Major ( FACHADA PRINCIPAL ), amb els tres arcs de mig punt a la planta baixa.


A l'arc central, el d'accés a l'edifici, hi podeu veure, quan passegeu pel carrer Major, l'any de construcció de la casa: 1.881.


La propera fotografia de detall ens mostra la signatura d'aprovació del projecte pel president accidental el 26 de febrer de 1.881. Al petit text s'explica que el projecte fou aprovat en la reunió del 16 de febrer. A l'esquerra de la signatura podeu veure un segell amb l'escut de la ciutat i el text: "Ayuntamiento Constitucional Lérida".


Escriure amb tinta tenia el seu risc. A la fotografia següent de la sol·licitud de Ramon ( amb taca a la on ) Xam-mar podem llegir: " Ayuntamiento Constitucional de Lérida. Año 1.881. Comisión 7ª  Negociado 2º  Ramo: Obras  Extracto: D. Ramon Xam-mar solicita autorización para edificar el patio de su propiedad situado en el local del (  ? )".


També podrem consultar la memòria descriptiva. La fotografia és de l'última pàgina. Celestí Campmany signà el 21 de gener de 1.881 ( primera signatura ) i l'Ajuntament va signar l'autorització el 26 de febrer de 1.881 - la reunió per aprovar el projecte es celebrà el 16 de febrer- ( segona signatura).


El document següent està escrit en paper segellat - un tipus de paper que conté un impost de timbre fiscal emprat per tràmits judicials o administratius - en el que Ramon Xam-mar demana l'autorització per construir la casa Aldomà.


La fotografia de detall és del timbre del document anterior en el que podem llegir: "SELLO 11º AÑO 1881. IMPTO GUERRA    50 POR %  50 C. DE PESETA".


Amb molta cura torno a plegar els tres plànols, ordeno tots els documents i els poso al dossier i li torno a l'arxivera agraint-li la seva recerca. Però l'Arxiu Municipal conserva altres documents de l'arquitecte lleidatà Celestí Campmany...
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada