diumenge, 30 d’agost del 2020

Cases singulars de Lleida ( 52 ).

Deixem el centre de la ciutat al que tornarem després de passejar pels barris de Lleida. Comencem per Pardinyes on encara podem gaudir de dues mostres d'arquitectura modernista del que fou "El Recorrido": la caseta del guardaagulles i els tallers.


En una senzilla placa de l'Ajuntament podem llegir: " Caseta del guardaagulles del "Recorrido". Primeres dècades del segle XX. Estil modernista. Cabina de Control i Canvi de Vies de l'antiga estació del "Recorrido" 1.923-1.982 ".


Des de la caseta es controlava la circulació de trens i els canvis d'agulla. L'Ajuntament la va restaurar totalment l'any 2.003, però els dropos no deixen d'embrutar-la. És un petit edifici de planta i coberta octogonal, construït amb plafons aplacats de pedra, maó de cara vista i coberta de teula ( al carener i a les arestes de la teulada les teules són de ceràmica vidrada verda. Dues esferes, també de ceràmica vidrada verda, decoren els vèrtexs.


Les obertures estan emmarcades amb maó de cara vista. Actualment està al mig del pàrquing del Barris Nord i té la funció de lavabo públic, imprescindible pel mercat dels dissabtes.


A la planta superior podeu veure els amplis finestrals que facilitaven el control ferroviari. La caseta del guardaagulles era més alta. L'espai sota els finestrals tenia el doble d'alçària que l'actual i les vies estaven uns metres sota la superfície actual.


Si pugeu les escales podreu observar on hi havia la làmpada de paret de la petita construcció modernista ( fotografia anterior de detall ). A la planta baixa, on hi ha el lavabo public, podeu veure una finestra circular al centre del plafó aplacat de pedra emmarcat amb maó de cara vista.


Deixem el pàrquing del Barris Nord i passegem pel carrer Xavier Puig i Andreu fins trobar, a la dreta, el carrer Frederic Riu Farré on hi ha els vells tallers del Recorrido i que actualment son la seu de l'Institut Municipal  d'Ocupació ( IMO ) Salvador Seguí.


El barri de Pardinyes, de gairebé 17.000 habitants, a tocar del riu Segre i de les vies del tren va deixar de ser agrícola l'any 1.923 quan la companyia ferroviària Camins de Ferro del Nord d'Espanya ( fundada l'any 1.858 i que al 1.941 s'integrà a RENFE ) va construir al barri una estació de classificació i uns tallers situats lluny de la terminal de passatgers.
A la fotografia anterior podeu veure la façana del carrer Frederic Riu Farré i a la propera la del carrer d'Anselm Charles.


Per arribar des de l'estació de Pardinyes a la terminal de viatgers calia donar una volta. Aquest trajecte fou batejat popularment com "El Recorrido". Al barri, on abans d'arribar el tren només hi havia torres, horts i alguna caseta d'estiueig, es van construir cases per als 150 treballadors de "El Recorrido" i de la terminal de passatgers, un edifici noucentista obra de l'arquitecte Adolf Florensa i Ferrer construït entre 1.925 i 1.929. Si cliqueu sobre l'enllaç anterior podreu donar un cop d'ull a l'edifici de l'estació.


L'actual IMO Salvador Seguí era un conjunt de tres naus per a tallers i una quarta nau amb funció de magatzem. A la propera fotografia podeu veure la façana de la plaça Rosa Sensat.


El sòcol de pedra, els murs aplacats de pedra, els maons de cara vista, els grans finestrals d'arcs rebaixats i la coberta de dues aigües amb lluernes de vidre defineixen arquitectònicament els vells tallers.


"El Recorrido" està inclòs a l'Inventari del patrimoni Arquietctònic de Catalunya. L'enginyer P.Fraile fou l'autor de les antigues naus. A la propera fotografia de detall, els murs aplacats de pedra i el maó de cara vista són els protagonistes.


L'estructura interior de les naus està feta amb pilars metàl·lics i bigues de fusta. La coberta és de teula, amb lluernes de vidre a la carena.


Del vell Recorrido només conservem aquests elements. Totes les vies ha desaparegut, però la caseta del guardaagulles i els tallers encara ens recorden el passat ferroviari d'aquesta zona de Pardinyes.


Deixem el barri de Pardinyes per apropar-nos al del Secà de sant Pere on observarem atentament l'antiga torre Queralt, construïda l'any 1.910.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada