dimecres, 24 de febrer del 2021

Un tomb per Alquézar ( i 2 ).

Després de donar un cop d'ull al claustre trapezoïdal  romànic i gòtic de la col·legiata d'Alquézar ens aturarem a observar atentament la galeria nord, l'única que es conserva del claustre original romànic. Ens aturarem per mirar i admirar els sis capitells romànics historiats, la majoria inspirats en l'Antic Testament. Passejant per la galeria nord, d'est a oest, el primer capitell ( el de l'esquerra de la propera fotografia ) representa el sacrifici d'Isaac. L'àngel enviat per Déu atura a Abraham i li proposa canviar al seu fill Isaac per un corder. L'altre capitell ( dreta ) fa referència a la consagració de la canònica l'any 1.099. En aquesta cara del capitell podeu veure a Sant Pere amb les claus de Cel, Sant Pau i clergues.


En el mateix capitell, però en una altra cara, el protagonisme és pel bisbe Ramón de Roda amb el seu bàcul que també està acompanyat de clergues.


El tercer capitell, amb restes de policromia, representa la Creació d'Adam, el primer home, que apareix a l'interior d'una màndorla ( ametlla mística ) sostinguda per àngels. Déu Creador el duu en posició horitzontal. El cos de Déu i el d'Adam formen una creu. Déu té tres caps ( la Santíssima Trinitat ).


El capitell següent representa l'escena del Diluvi Universal i l'arca de Noè. Hi veiem tres nivells: a la part inferior els animals quadrúpedes amuntegats, al centre la família de Noè ( cada membre emmarcat per un petit arc de mig punt ), i a la part superior les aus.


A les cares del cinquè capitell trobem representats episodis del Gènesi ,el Primer Llibre de la Bíblia : la temptació i el Pecat Original d'Adam i Eva, l'Expulsió del Paradís i  la història de Caín i Abel. A la propera fotografia podeu veure com Caín mata a Abel ( dreta ) i Déu beneint a Abel que està cuidant el seu ramat ( esquerra ).


L'últim dels capitells romànics de la galeria nord representa el cicle de Sant Joan Baptista. En una de les cares Sant Joan renya a Herodes, a la principal es representa el banquet d'Herodes en el que Salomé es contorsiona davant dels comensals ( després de la seva dansa Salomé demanà la decapitació de Sant Joan Baptista ). L'altra cara del capitell mostra la decapitació.


En una de les capelles que s'obre al claustre trobem una rica decoració amb elements gòtics, mudèjars i renaixentistes.


Deixem el claustre i entrem a l'església col·legiata de Santa María la Mayor. Poc queda ( part del mur sud i de l'atri porticat ) de l'antiga església romànica perquè l'any 1.525 la col·legiata fou totalment reformada. Entrem per la portalada gòtica en la que podeu veure un doble arc conopial. L'inferior, truncat i ogival el superior. Al timpà la Verge amb el Nen flanquejats per àngels músics.


Santa María la Mayor fou erigida entre 1.525 i 1.532 per Juan de Segura, que també estava dirigint les obres de la catedral de Barbastre. és un edifici d'una sola nau i capçalera poligonal. La coberta és de volta de creueria estrellada. Aquesta coberta, amb més nervis dels que pròpiament corresponen als creuers, és característica de l'últim període del gòtic.


El retaule major és d'estil barroc i està dedicat a l'Assumpció de la Mare de Déu. és de fusta de pi i està recobert de pa d'or. D'autor desconegut, substituí un retaule gòtic anterior. Hi ha inscrita la data 1.536.


Podria ser obra del taller saragossà de Juan de Moreto, arquitecte i escultor florentí establert ( aproximadament ) a Espanya l'any 1.520. A la propera fotografia de detall podeu apreciar el compartiment central protagonitzat per l'Assumpció de la Mare de Déu.


Les imatges esculpides estan policromades i daurades. Com tots els retaules aragonesos estava dissenyat com un gran sagrari. El gran òcul ( que podeu veure a les dues fotografies anteriors i a la propera de detall ) protegit per un vidre, mostrava permanentment el Santíssim Sagrament.


L'any 1.615 es va fer la capella barroca del Santo Cristo de Lecina. El Crist que acull, anteriorment estava en una de les capelles del claustre. És una talla de finals del segle XII  inici del XIII. Un Crist romànic de quatre claus.


Als peus de la nau, a l'alçària de la reixa del cor, hi ha un orgue del segle XVI que es conserva en bon estat. Luís Galindo Bisquer el restaurà l'any 1.982. La caixa tallada és de fusta de pi. A les festivitats litúrgiques, festes patronals i als casaments demostra que està en perfectes condicions.


Sortim de l'església col·legiata i anem a l'aparcament habilitat pels cotxes dels visitants per continuar el nostre periple per terres aragoneses.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada