dimecres, 28 de juliol del 2021

La destil·leria misteriosa... ( 1 ).

El passat 16 de juliol a la quarta i última entrada de la sèrie "Postals antigues de Lleida a l'Arxiu Gavín" us mostrava dues targetes postals que em van deixar bocabadat.


En una, ( fotografia anterior ), es podia veure la desapareguda destil·leria i llegir el text. "3. Destileria Carulla. Jardin y Chalet habitación", i al marge dret - manuscrit - Lérida 30-10-1912. L'altra targeta postal, ( fotografia següent ), estava dedicada a la nissaga de fabricants de destil·lats Carulla.


No tenia cap informació d'aquesta destil·leria fundada a Lleida l'any 1.865. Vaig començar la difícil recerca fent un correu electrònic a Josep M. Mir, responsable del blog "Quina la fem?". A l'entrada 1895 del blog "La industria Leridana" fàbrica d'anisats", n'havia fet una petita referència.


Font fotografia: blog Quina la fem?

El text que acompanya a les dues imatges que adjunto explica: " 1.920. "La Leridana", de Josep Carulla Lleida. Una carta de productes d'aquesta altra fàbrica lleidatana d'aiguardents i licors d'aquella primera meitat del segle passat. S'hi veu l'interior de les naus de la fàbrica, amb gran tràfec de grans botes de fusta. No en tinc cap altra dada".



Font fotografia: blog Quina la fem?

En Josep M. Mir em va explicar que no tenia cap dada més de la destil·leria. Vaig passar-li les dues imatges de les targetes postals de l'Arxiu Gavín de les Avellanes per si les volia utilitzar al seu blog. La meva recerca continuà a les hemeroteques virtuals, on vaig trobar alguns anuncis de la misteriosa destil·leria.


Font fotografia: "El Pallaresa" Diario Liberal Independiente.

En cap dels anuncis s'explica on estava ubicada la destil·leria lleidatana però, com podeu apreciar a la fotografia anterior i a la propera de detall, a les Sección de Anuncios de "El Pallaresa" Diario Liberal Independiente del 2 de març de 1.895 he trobar un gran anunci que explica que la Gran Fábrica de Licores de José Carulla y Cª Lérida tenia  "Premiados nuestros productos con la Medalla de Oro en la Exposición Universal de Barcelona de 1.888".


 Font fotografia: "El Pallaresa" Diario Liberal Independiente.

A la part inferior de l'anunci podem llegir: "Especialidad de la casa, "Anisete Carulla" el más grato e higiénico de todos los Anises hasta hoy conocidos. - Se remiten muestras y nota de precios á quien los solicite. - Garantizamos su pureza por su esmerada fabricación. La mejor garantia que podemos ofrecer á nuestros favorecedores es nuestra antigua y siempre creciente clientela.
Completo surtido de Licores, Aguardiemtes, Ron, Cognac, Vinos generosos y Champagne, á precios sin competencia".
Al proper anunci, publicat al Suplemento dedicado á los agricultores y obreros del Diario de Lérida del dia 28 de març del 1.910, podeu veure el llistat de productes i preus ( en pessetes/hectolitre ) de la Casa Carulla. Però no hi ha cap referència d'on estava la destil·leria misteriosa...


Font fotografia: Diario de Lérida.

Gràcies a la magnífica hemeroteca de la Biblioteca Nacional de España he pogut consultar la Revista Mundial del maig de 1.909. L'anunci tampoc ens informa d'on estava la destil·leria però deixa molt clar que la Gran destileria de José Carulla Sabatés exportava els seus productes " á todo el Mundo".


  Font fotografia: Revista Mundial

En una de les targetes postals que vaig trobar a l'Arxiu Gavín de les Avellanes, dedicada al "Fundador y Sucesores de la Gras Destileria Carulla", podeu veure a la següent fotografia de detall a D. José Carulla Sabatés 1.899, nom de la destil·leria a l'anunci anterior.


Fou un dels dos successors de la Gran Destileria Carulla, casa fundada a Lleida l'any 1.865 per D. José Sabatés Duran.


Van precedir, a D. José Carulla Sabates, D. José Carulla Arrufat 1.870 ( fotografia de detall anterior ) i el fundador de la destil·leria l'any 1.865 D. José Sabatés Duran ( propera fotografia de detall ).


Al diari Heraldo de Castellón del dia 4 d'octubre del 1.910 he trobat un altre anunci dels productes Carulla "De venta en los Ultramarinos de Natalio Gimeno. Plaza de la Constirución 35. Castellón". A l'anunci podem llegir, a més a més dels diferents destil·lats, les frases lapidàries "Son los productos más superiores que se conocen. La marca Carulla es la solicitada por los inteligentes". Però l'anunci tampoc m'ajuda a situar la destil·leria...


Font fotografia: Heraldo de Castellón.

 
Al llibre "Historia de un canal 1.147 - 1974" de Roman Sol Clot i M.Carmen Torres Graell, editat l'any 1.974 per Artis Estudios Gráficos. Lérida vaig trobar una referència a la destil·leria misteriosa...


Al capítol IX, dedicat a El aprovechamiento de las aguas para la producción de fuerza motriz, concretament a la pàgina 274 parla de les Destilerias de Aguardientes. Sobre la destil·leria misteriosa diu:
 ..." En 20 de mayo de 1.876 se formuló solicitud por los señores Sabaté y Carulla para la utilización del agua del brazal que atraviesa el camino del Matadero, para la elaboración de aguardientes. Se otorgó concesión en 6 de junio del mismo año, con fijación del canon anual de 50 pesetas, o sea, 200 reales, y la obligación de contribuir a los gastos extraordinarios.
También en 7 de septiembre de 1.898 se otorgó concesión a un descendiente de aquéllos para la instalación de una destilería de aguardientes en la partida de Rufea, captando las aguas de la Acequia Mayor"...
El llibre de Roman Sol i M.Carmen Torres em donà algunes pistes sobre on estava la destil·leria i on es traslladà posteriorment, però encara em faltava concretar la ubicació. Vaig fer un correu electrònic a l'Arxiu Municipal en el que els adjuntava les fotografies de les dues targetes postals i la poca informació que he aconseguit. La Iolanda, quatre hores després de rebre el meu correu em comunica que ha trobat la sol·licitud de permís d'obres i el projecte de construcció d'una fàbrica d'aiguardent. Li agraeixo la rapidíssima recerca i quedo amb ella per consultar la petita memòria de les obres i el plànol de la destil·leria...
Molt aviat compartiré amb vosaltres, en una propera entrada dedicada a la destil·leria misteriosa, el que he descobert a l'Arxiu Municipal.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada