diumenge, 1 d’agost del 2021

Postals antigues de Solsona a l'Arxiu Gavín ( 1 ).

Entre el mes de maig i el de juliol hem donat un cop d'ull a les postals antigues de la ciutat de Lleida custodiades a l'Arxiu Gavín de les Avellanes. Entre la colla de postals que podeu consultar a l'antiga fusteria del monestir de les Avellanes 1.550.000, segons l'arxiver Josep Sansalvador, us mostraré en dues entrades les de la ciutat de Solsona. En Josep m'indica en quin dels calaixos dels grans arxivadors horitzontals les trobaré i, ràpidament començo la meva recerca.


La fotografia anterior és de la postal editada per M.Viladrich "Solsona 1 Entrada a la població". A l'esquerra els absis de la catedral estan parcialment tapats per les capçades dels arbres del riu Negre, però podeu veure que damunt es construí un afegit on hi hagué l'arxiu capitular. A la dreta de la postal "treu el nas" la Torre de les Hores, datada abans de l'any 1.500.
A la propera targeta postal podem llegir " 2 Solsona Absis de la catedral ( davant ) Fototipia Thomas Barcelona Vda i Fill de M.Viladrich ( darrere )". En aquesta imatge encara podeu veure millor l'absis i l'arxiu capitular afegit sobre ell.



 A la tercera postal, feta des del passatge de les Moreres, quan ja hem creuat el riu Negre, podeu apreciar que els afegits dels absis romànics central i de l'esquerra ja no hi són, però continua el de l'absis dret. A la part del darrere de la targeta postal podem llegir " Nº 9 Solsona Abside de la Catedral. Absides de la Cathédrale. Cathedral presbitery. Raymond Tarragona".



Deixem de mirar i admirar els absis de la catedral i entrem virtualment  al cor de Solsona pel Portal del Pont. Enfilem el carrer de Sant Miquel fins a la plaça de la catedral, però abans de continuar amb les antigues targetes postals dedicades a la catedral donem un cop d'ull a la de la Fonda Vilanova. El text : "Solsona. Fonda Vilanova y Calle S. Lorenzo  Edición DACH Foto Vert".



Just davant de la fonda trobem la plaça de la catedral. A la targeta postal següent podem llegir. "Solsona 40. Sta Iglesia Catedral Puerta S.Agustín. Viladrich". Mireu quins cotxes hi ha aparcats. A l'antiga fotografia podeu veure el cancell neoclàssic del 1.780 amb el relleu del timpà representant l'èxtasi de Sant Agustí.



La propera, feta gairebé des del mateix indret, ja és en color. El cancell continua sent el protagonista. Els cotxes, encara que una mica més moderns, també ja són peces de museu. El text que podem llegit darrere de la targeta posta és : " Solsona nº 9 Plaza Catedral Kolor Zerkowitz Méndez Núñez 9 Barcelona".


A la mateixa plaça de la catedral, la font gòtica és la protagonista de la targeta postal següent. El text: " 5 Solsona Font pública ( davant ) Tototipia Thomas Vda i Fill de M.Viladrich ( darrere )".


La font, construïda l'any 1.450 per Joan de Llemosi, té planta en forma de mig hexàgon amb la cara d'un lleó a cadascuna de les tres cares que fa de sortidor. A la part superior hi ha tres rosetes de ventilació.  És una de les tres fonts ( l'altres són la de la plaça de Sant Joan -font Major-, i la font del Castell -que actualment anomenem font de la plaça Sant Isidre ) a les que arribava l'aigua de la Font de la Mirabella de la Mare de la Font.


A l'esquerra de la font, a tocar del carrer de les Campanes, hi ha una imatge de bronze en la el mestre geganter Manel Casserras i Boix està treballant en el cap del Gegant Vell.


Continuem passejant virtualment pel carrer de les Campanes fins a la plaça del Palau Episcopal. D'aquest espectacular edifici, una de les millors obres del neoclàssic català, he trobat tres antigues targetes postals. Les dues primeres, de la façana de la plaça, tenen el text "Solsona 9. Palacio Episcopal " i "Solsona 39. Palacio Episcopal Edit. Casa Viladrich". Les podeu comparar amb la fotografia actual.




La tercera targeta postal és de la façana de l'Avinguda de la Mare de Déu del Claustre. El text: "11- Solsona. Palau Episcopal ( davant ) Fototipia Thomas Barcelona ( darrere )".



El Palau Episcopal acull el Museu de Solsona Diocesà i Comarcal. A la sala amb peces del gòtic trobem l'urna funerària de Bartomeu de Llobera, que abans estava a la catedral de Santa Maria. A la propera targeta postal la podeu veure. El text : " 12- Solsona Sarcòfag del mercader Llobera. Catedral ( davant ) Fototipia Thomas Barcelona Vda i fill de M.Viladrich ( darrere )".


L'urna, de la primera meitat del segle XV, contenia els ossos del mercader Bartomeu de Llobera, un dels llinatges més antics de Solsona. A la inscripció podem llegir: "Aci iau lonrat Barthomeu de Lobera mercader pasa d'aquesta visa a ... d'octubre an MCCCCI...". Flanquegen la inscripció dos llops, símbol heràldic dels Llobera.


Deixem el Palau Episcopal per anar a la plaça de Sant Joan amb el seu conjunt de façanes catalogades com Bé Integrant del Patrimoni Cultural Català ( BIPCC ). Al centre de la plaça hi ha una font de pedra del segle XIV de base quadrada. A sobre de la font, al segle XVIII, es construí una capella neoclàssica dedicada a Sant Joan. He trobat tres antigues targetes postals de la preciosa plaça.


A la targeta postal anterior podem llegir: " 13-Solsona. Plassa de Sant Joan ( davant ) Fototipia Thomas Barcelona ( darrere )". El text de la segona targeta postal ( propera fotografia ) és: "Solsona 36 Plaza de San Juan, Edit. Viladrich". Podeu comparar-les amb la fotografia actual.



La tercera targeta postal de la plaça Sant Joan està feta des de Cal Cabanes, una gran casa senyorial resultat de l'agrupació de dues cases, construïda al segle XIV i reformada l'any 1.756. El text de la targeta postal: "Ediciones Dach Nº 19 Solsona. Plaza de San Juan. Vert".



Deixem la plaça i pugem pel carrer de la Regata fins al carrer del Castell. A la propera targeta postal, en color, podem llegir darrere: " Nº 3 Solsona. Carrer del Castell. Fotocolor Verd Manresa".



Continuem passejant fins arribar al portal del Castell, construït al segle XIV i reconstruït l'any 1.740. És un dels portals que queden dels nou que tingué l'antiga muralla. A la propera entrada dedicada a les targetes postals antigues de Solsona travessarem els vuit metres de llargària del portal per acabar de donar un cop d'ull a les antigues targetes postals dels edificis singulars i del folklore solsoní custodiades a l'Arxiu Gavín de les Avellanes.
Atentament.
Senyor i.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada