A la vuitena entrada dedicada a l'Inventari d'Esglésies de Catalunya, custodiat a l'Arxiu Gavín de les Avellanes, vàrem tancar el periple fotogràfic per les terres lleidatanes. Avui començarem a consultar els arxivadors amb les antigues fotografies dels edificis religiosos de la capital de Ponent. La recerca ens regala una colla de fotografies, algunes centenàries, de la Seu Vella, l'edifici més emblemàtic i estimat per la gent de la ciutat de Lleida.
A la fotografia anterior podeu veure el primer full amb el paperet mecanografiat que ens explica: "Lleida. La Seu Vella de Santa Maria - anys 1.910- 1.910/ 1.915/ 1.940/ 1.940". La tercera fotografia és la targeta postal amb la que vàrem començar el passat vint-i-nou de maig la sèrie d'entrades "Postals antigues de Lleida a l'Arxiu Gavín".
Fixeu-vos en les dues primeres fotografies, fetes al 1.910, i podreu constatar l'estat lamentable dels absis i del cimbori fa més d'un segle. Les properes quatre fotografies us permetran valorar el canvi d'aquesta part de la Seu Vella gràcies a les restauracions. A la primera i segona podeu veure l'absis del presbiteri i, a la seva esquerra, els de la capella de Sant Pere o de la família Montcada i el de la capella de la Immaculada o de la família Colom.
A la tercera i la quarta el protagonisme és per l'absis del presbiteri ( el principal ), el de la sagristia i el cimbori ( que es veu millor que a la primera fotografia ). Els canvis, afortunadament, són molt evidents.
Una segona pàgina de l'arxivador ens permet mirar atentament cinc fotografies més del 1.910. Les construccions afegides a l'antiga catedral us deixaran glaçats... Al paperet mecanografiat podem llegir: "Lleida. La Seu Vella de Santa Maria - anys 1.910 - 1.910/ 1.910/ 1.910/ 1.910".
Vist el tracte rebut és gairebé un miracle que la nostra estimada Seu Vella encara pugui mostrar, orgullosa, la seva bellesa. Fixeu-vos en el nyap afegit a la Porta dels Fillols i a les capelles de l'Epifania o de la família Requesens i la de Jesús o de la família Cescomes. Un maltractament injustificable al patrimoni més estimat per la gent de Lleida. La segona fotografia, una ampliació de detall de la primera, encara us farà enfadar més...
A la propera fotografia de la façana sud, amb una perspectiva una mica diferent, encara podeu apreciar millor la salvatjada patida en aquest espai de la Seu Vella.
Més d'un segle després el mateix indret ens regala l'espectacular Porta dels Fillols, una de les joies de l'Escola de Lleida d'escultura romànica.
A les tres fotografies antigues anteriors podeu veure la Porta de l'Anunciata, considera l'inici de l'Escola de Lleida que arribà al seu millor nivell amb la Porta dels Fillols ( fotografia anterior ) i - a la galeria est del claustre- amb la Porta Major ( propera fotografia ). L'Escola de Lleida estava formada per artesans andalusins que van col·laborar en la decoració de construccions cristianes. Les seves obres es caracteritzen per l'absència de timpà i la decoració de les arquivoltes amb elements vegetals, geomètrics... Una barreja fascinant d'art romànic i andalusí. Destaquen les portes de la Seu Vella de Lleida i les de les esglésies d'Agramunt i Vilagrassa.
Si compareu la fotografia anterior i la propera del 1.918, constatareu que el guardapols i bona part de l'última arquivolta de la fascinant Porta Major s'han perdut. A l'antiga fotografia es veuen perfectament els dos elements arquitectònics...
A la fotografia següent hi ha dues antigues fotografies de l'arxiu amb les portes de l'Anunciata ( esquerra ) i la dels Apòstols ( dreta ) quan la Seu Vella era una caserna. Podeu comparar-les amb les dues fotografies actuals de les mateixes portes.
Les espifiades patides per la maltractada catedral són múltiples. A les dues properes fotografies, del 1.910, podeu esgarrifar-vos al comprovar la destrucció patida a l'espectacular claustre gòtic, un dels més grans d'Europa d'aquest estil arquitectònic. Els disset finestrals i les seves traceries trinxats... La tercera fotografia sembla feta en un altre claustre.
Però algunes de les fotografies dels arxivadors ens tranquil·litzen. A les cinc, del 1.979, de la fotografia següent podeu veure que s'està restaurant el campanar i l'absis principal té un aspecte molt diferent al de les fotografies anteriors del 1.910, amb les que he començat l'entrada d'avui.
La primavera de l'any passat, mitjançant les entrades "Un cop d'ull a la planoteca ( 11a )", "( 11b )" i "( 11 i c )" vàrem observar detalladament els quatre plànols ( tres del 1.972 i un del 1.976 ) signats per Francisco Pons Sorolla com arquitecto-jefe. Eren els plànols de la restauració dels anys 70 de segle passat. La propera fotografia, la primera de les que es veuen a la fotografia anterior, és d'aquest projecte de restauració. La següent, de detall, és del plànol del projecte, i a la tercera podeu veure el campanar actualment.
Deixem les antigues fotografies de la Seu Vella per cercar als arxivadors les dels altres edificis religiosos de la ciutat de Lleida i observar-les atentament a les properes entrades dedicades a l'Inventari d'Esglésies de Catalunya.
Atentament.
Senyor i
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada