dijous, 30 de setembre del 2021

La Ruta de la Capona ( 2 ).

A la primera entrada dedicada a la Ruta de la Capona ens vàrem aturar davant de la Barraca de doble estança, situada a pocs minuts de l'aparcament. Vaig explicar-vos que la informació tècnica de cada construcció de pedra seca l'he consultat al primer volum de l' "Inventari de les Construccions de Pedra Seca. El Pla de Santa Maria 2.018" de les arquitectes Montserrat Oliva i Boada i Rosa Arnavat i Dalmau.

Aquesta barraca la trobareu a la fitxa 129 de l'inventari. Com veureu a les diferents fotografies l'estat de conservació és molt bo. A la dreta de la cabana, com podeu constatar a la fotografia següent, hi ha un espai sense coberta amb funció de corral.

Sense aquest corral, estem parlant d'una construcció de pedra seca de 10,40 metres de llarg i 6 metres d'ample a la que accedirem per una porta d'arc de mig punt, orientada al sud, de 1,65 metres d'alçària per 0,80 metres d'ample.


En moltes zones mediterrànies als camps hi ha un excés de pedres a la superfície que cal retirar per poder conrear les finques. Aquestes pedres foren emprades pels pagesos per fer construccions de pedra seca: marges, murs, barraques, cossiols...
La primera estança de la barraca és gairebé quadrada ( 2,50 X 2,85 metres ) i té una alçària de 3,10 metres. La coberta de falsa cúpula la podeu observar a la propera fotografia de detall.


A la barraca de doble estança trobem una menjadora interior, un cocó ( forat arran de terra per guardar les eines llargues ) i una fornícula ( buit deixat al mur de pedra seca ). Al fons, a l'esquerra, de la primera estança trobem la porta de gairebé un metre d'amplada que ens permet accedir a la segona estança. El mur de pedra seca que separa les dues estances té un gruix de 1,45 metres.


La segona estança és de planta rectangular ( 3,80 X 2,20 metres ) i té una alçària de 3,80 metres. Si quan sortim de la barraca mirem a l'esquerra veurem una figuera i darrere vinyes i vinyes.


Apropant-nos uns metres a les vinyes "descobrirem" una barraca situada al límit del bosc i els camps de conreu. No forma part de la Ruta de la Capona però està a tocar de la barraca de doble estança . La trobareu a la fitxa 130 de l'inventari. La barraca no està restaurada i té un petit enderroc.


El claper ( munt de pedres tretes del tros per conrear-lo ) és espectacular. Té una planta quadrada de 7,30 metres de costat. La porta, orientada al sud, és de llinda doble sobre la que hi ha un doble arc de descàrrega de pedres a sardinell. La porta, de 80 centímetres d'amplada, ens permet entrar a l'estança rectangular de 2,40 X 2,85 metres que té una alçària de 3,10 metres d'alçària. També té coberta de falsa cúpula.


Deixem la vinya i tornem al bosc, a la barraca de doble estança, per continuar la ruta entre pins. Molt aviat trobem "d'esquena" la segona barraca de la Ruta de la Capona. Per darrere poc ens podem imaginar com és...


Molt aviat trobem el cartell amb el nom d'aquest segona construcció de pedra seca situada al mig del bosc a tocar de les vinyes: Barraca de l'Era de la Capona ( fitxa 128 de l'invetari ).


De planta circular, l'estança té una alçària i un diàmetre de 3,50 metres. La porta d'arc de mig punt, orientada al sud, té una alçària de 1,51 metres i una amplada de 70 centímetres.


La barraca, flanquejada per paravents i una cisterna, al davant té l'antiga era. A la propera fotografia de detall podeu veure el paravent de l'esquerra i la cisterna caiguda.

 
Malgrat no estar restaurada està molt ben conservada. Entrarem a la barraca per la porta d'arc de mig punt però abans aixequem la mirada per observar la faixa de pedres al ratell.


A l'estança tornem a aixecar la mirada per veure detalladament la coberta, que també és de falsa cúpula  ( fotografia següent). La tècnica de la falsa cúpula és anterior a la volta de mig punt. Es col·locaven filades de pedres planes horitzontalment amb un lleuger pendent enfora per expulsar l'aigua de la pluja. Les filades formen anelles de pedra amb radi decreixent fins que es tanca amb una o unes lloses.


Sortim d'aquesta interessant barraca de casella d'un sol cos. Per continuar la Ruta de la Capona deixem el bosc i tornem a passejar envoltats per les vinyes que ens acompanyaran fins a la propera parada.


A tocar de la vinya trobarem la Barraca gran de la Capona, una construcció de pedra seca espectacular, de grans dimensions: 10,80 X 9,70 metres.


A la propera entrada dedicada a la Ruta de la Capona veurem detalladament l'entrada de carros, l'estança i l'annex.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada