dimarts, 9 de novembre del 2021

Ruta de la Capona ( 5 ).

Després de donar un cop d'ull al Mas de la Capona continuem la ruta seguint la sendera, a la dreta, que hi ha una mica abans d'arribar al mas. Quan ens apropem al bosc trobem el Sender de Gran Recorregut GR-175 La Ruta del Cister, un recorregut triangular de 105 quilòmetres caminant  que uneix els tres grans monestirs cistercencs: Poblet, Santes Creus i Vallbona de les Monges.

No anem a l'esquerra, seguim recte i entrem al bosc. En poca estona el nostre proper objectiu ens deixarà totalment bocabadats. És la barraca de Ca l'Augé, coneguda també com la barraca de la figuera ( fitxa 142 de l'inventari ).
 

Adossada al marge del camí, aquesta barraca no està restaurada però té un estat de conservació perfecte. És una de les construccions de pedra seca més espectaculars de la Ruta de la Capona.
 
 
Obriu molt bé els ulls per gaudir d'aquesta barraca de planta circular de grans dimensions que té un diàmetre de vuit metres. Una espectacular figuera de cinc grans branques gairebé amaga la porta d'accés.


A la barraca trobareu tres elements funcionals: un cocó, una menjadora i un seient exterior. Recordeu que un cocó és un forat o armari fondo arran de terra per desar les eines llargues.


Observar tranquil·lament la barraca de Ca l'Augé és un regal visual. Penseu que aquesta construcció, i totes les de pedra seca, està feta amb pedres sense cap mena de ciment ni argamassa que les uneixin, i que el secret de la seva solidesa és la manera de col·locar-les pedres i el  propi pes de les pedres.


La gran figuera gairebé amaga l'obertura d'accés orientada al sud-est. A la dreta de la porta ( de 1,10 metres d'ample, 1,60 metres d'alçària i 2,65 metres de fondària ) podeu veure, a la fotografia anterior, un seient exterior. La fotografia següent de detall és d'aquest impressionant accés a la barraca.

 
Els arcs successius formen una volta sorprenent. L'estança, de 3,80 metres d'ample per 2,70 metres de llarg, té les cantonades arrodonides. La coberta, de falsa cúpula, deixa entrar el blau del cel a la barraca...


Tornem al Sender de Gran Recorregut GR-175 però abans de marxar fem l'última mirada a la barraca de Ca l'Augé coberta amb casella i coronada amb un cimadal de pedra. La segona estructura cilíndrica té un diàmetre de gairebé sis metres.


La primera estructura cilíndrica té una alçària de 1,55 metres a la dreta de la porta d'accés i 1,20 metres a l'esquerra. la segona estructura cilíndrica té una altura de 1,15 metres.
Continuant per la GR-175, gairebé a tocar de la barraca, trobem els murs de pedra seca del corral. Els ametllers, les figueres de moro i els pins ens acompanyen...


Deixem el corral i continuem passejant pel sender, que gira a l'esquerra, fins al final del bosc. En aquell moment deixem el GR-175 per anar, a la dreta, per una sendera que ens portarà al nostre proper objectiu, les barraques i cossiol de Cal Grauet ( fitxes 135, 136 i 137 de l'Inventari de Construccions de Pedra Seca. El Pla de Santa Maria 2.018 ).


Entrem en un camp d'oliveres en el que trobem tres petites construccions de pedra seca ( dues barraques d'una estança i un petit cossiol ) que observarem atentament.


Les tres construccions estan a la mateixa finca a pocs metres de distància. A la fotografia següent podeu veure les dues barraques.


La propera fotografia correspon a la petita barraca de planta circular de 3,25 metres de diàmetre. El mur de pedra seca té un gruix de 1,20 metres, i l'estança un diàmetre de 2,15 metres i una altura de 2,80 metres. La barraca té un cocó i coberta de falsa cúpula.


La barraca està situada al final d'un marge de pedra, enmig del camp. A la part posterior hi ha un claper ( munt de pedres tretes d'un tros per conrear-lo ). Com podeu veure a la fotografia de detall la porta, orientada al sud, de 0,80 metres d'ample i 1,30 metres d'altura és de llinda plana. La trobareu a la fitxa 137 de l'inventari.


Gairebé a tocar d'aquesta construcció de pedra seca hi ha la segona barraca de Cal Grauet que com podeu constatar a la fotografia següent presenta un perfecte estat de conservació malgrat no haver estat restaurada ( fitxa 135 de l'inventari ). L'obertura d'accés està orientada al sud i la porta ( de 0,90 metres d'ample i 1,80 metres d'altura ) també és de llinda plana.


De planta rectangular, té un petit paravent al lateral esquerre i un corral al lateral dret. La barraca fa 8,6 metres de llarg per 5,10 metres d'ample i té uns murs de pedra seca de 1,80 metres de gruix.
A la barraca trobareu una menjadora interior, fornícula i cocó. L'estança de planta rectangular fa 3,15 metres de llarg per 2,20 metres d'ample i té una alçària de 2,80 metres. La coberta és de falsa cúpula.


A la fotografia anterior podeu veure el cocó ( forat arran de terra per guardar-hi les eines llargues ), i a la propera fotografia de detall, la fornícula.


Sortint de la segona barraca, a la dreta, molt a prop trobem la tercera construcció de pedra seca, el cossiol de Cal Grauet ( fitxa 136 de l'inventari ). És el segon cossiol que trobem a la Ruta de la Capona, però encara ens falta el més espectacular...


De planta circular, situat en un rocallís, té l'obertura d'accés orientada a l'oest. No està restaurat però té un bon estat de conservació. Com les dues barraques que hem vist, la coberta també és de falsa cúpula.


El cossiol de Cal Grauet té un diàmetre de 3,80 metres. M'apropo a la porta ( 0,40 metres d'ample i 0,90 metres d'altura ) de llinda plana i faig la fotografia següent. Com podeu veure en aquest cossiol sí que hi ha aigua emmagatzemada.


Girem cua i tornem per la petita sendera del camp d'oliveres fins a la GR-175. Passegem uns minuts i quan trobem un camí més ample, anem a l'esquerra ( per la dreta es torna a l'aparcament on hem deixat el cotxe per començar la Ruta de la Capona ). No podeu imaginar la joia de pedra seca que ens està esperant a pocs metres...
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada