dilluns, 3 de gener del 2022

La necròpolis del Saladar ( 1 ).

Deixem el Centre d'Interpretació d'Art Rupestre de la Roca dels Moros. A l'aparcament trobem un plafó informatiu que ens indica el nostre proper objectiu, la necròpoli del Saladar. Sota la reproducció de la pintura rupestre d'un caçador amb arc i fletxes, que no és cap de les de la balma del Cogul, hi ha una petita ruta en la que podem llegir d'esquerra a dreta: El Cogul ---- Pintures Rupestres----Tombes del Saladar. 


Sortim del Centre d'Interpretació i anem a l'esquerra pel camí del Cogul a l'Albagés. En pocs minuts, la necròpoli només està a una miqueta més d'un quilòmetre de la Roca dels Moros, trobarem un nou plafó informatiu que ens convida a visitar la necròpoli. Podem deixar el cotxe a la dreta del camí.

 
Comencem a enfilar la sendera i molt aviat veurem un gran plafó que ens il·lustra sobre la necròpoli. Les explicacions estan acompanyades duna gran fotografia a vista d'ocell que ens indica la senzilla ruta circular que farem per visitar-la.

 
A la dreta de la fotografia veureu un cercle amb el text "Vostè és aquí". Seguim les indicacions i comencem a passejar cap a l'esquerra, a tocar dels bancals esglaonats amb marges de pedra seca.
 

La necròpoli del Saladar és el conjunt de tombes excavades a la roca més important que hi ha a les terres de Ponent. Una joia del nostre patrimoni, molt propera a la ciutat de Lleida.

 
Comencem a passejar tranquil·lament per la necròpoli gaudint del silenci i la vegetació arbustiva garriguenca. Com podeu veure a la propera fotografia molt aviat trobarem el primer marge de pedra seca. Des de dalt les oliveres del bancal ens observen atentament...


Diu Ceferí Rocafort a la pàgina seixanta-vuit del Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya nº 158 del mes de març del 1.908 referint-se a les pintures rupestres del Cogul: ..." La gent del país no sabent-ne explicar l'origen de tant extranyes pintures, les atribueixen als moros, igualment que unes sepultures que's troben 2 kilòmetres riu amunt en un roqueral de la mateixa serra".


La sendera, que puja a poc a poc, ens regala el paisatge de la riba dreta del riu Set plena d'oliveres, arbre símbol de la comarca de les Garrigues. Amb les seves olives arbequines s'elabora l'oli d'oliva verge extra, un dels millors olis del món.
 
 
Pujo a un dels grans blocs de roca per fer la fotografia següent en la que podeu veure les restes d'una construcció de pedra seca. Darrere hi ha la sendera per la que tornarem.
 
 
Després d'enfilar la petita pujada trobem el grup més gran de tombes. Ara estem a la fletxa groga de l'esquerra de la fotografia del plafó informatiu anterior. Com podeu veure a la fotografia següent, al fons hi ha un altre plafó informatiu.

 
Quan l'any 1.908 Ceferí Rocafort Samsó publicà l'article amb el que donà a conèixer les pintures rupestres de la Roca dels Moros del Cogul, també cità la necròpoli del Saladar.
Vaig fins on hi ha el plafó per llegir-lo i així poder fer una petita explicació d'aquesta part de la necròpoli ponentina.


En el seu article Ceferí Rocafort parlava d'una quarantena de tombes saquejades. Actualment en podem trobar trenta-set als afloraments rocosos de l'espadat i una a la part superior, en el marge que aflora al límit de la terrassa.


El segon plafó informatiu explica que en aquest aflorament rocós a l'extrem oest de la necròpoli hi ha el conjunt més nombrós de tombes antropomorfes.


Són divuit tombes, algunes malmeses per l'erosió dels agents atmosfèrics. A l'oest d'aquest conjunt hi ha cinc blocs rocosos aïllats on, a cada bloc, trobem una o dues tombes. 

Si ens apropem a l'extrem d'aquest gran aflorament rocós veurem les tombes que hi ha als cinc petits afloraments rocosos aïllats, com el de la fotografia següent.

En aquests petits afloraments rocosos hi ha una o dues tombes, també trapezoïdals, amb els extrems arrodonits. Totes les sepultures són d'adults, orientades nord-sud i amb la capçalera al nord. En un dels blocs, que podeu veure a la fotografia anterior, hi ha dues tombes paral·leles que tenen un rebaix perimetral per ajustar-hi les lloses que les cobrien.


Abans de tornar a pujar al gran aflorament on hi ha el conjunt més nombrós de tombes antropomorfes, aprofiteu per gaudir del paisatge que us envolta en aquest racó màgic de les Garrigues.
 
 
A la propera entrada dedicada a la necròpolis del Saladar tornarem a pujar a l'aflorament de l'extrem oest per acabar d'observar-lo i continuar la petita ruta circular.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada