A la primera entrada dedicada a l'antic barri de pescadors des Jonquet vàrem observar, entristits, els tres molins de propietat privada d'en Celos, de Sa Garriguera i d'en Carreres que tenen un lamentable estat de conservació. Però ja al carrer del Molí d'en Garleta l'aspecte era molt diferent, amb les petites cases blanques fetes pels mariners i les famílies dels pescadors, molt ben cuidades i lluminoses. Ens vàrem quedar a tocar del molí del Nom de Déu, que podeu veure a la propera fotografia. A la seva dreta treu el nas el campanar de la parròquia de la Immaculada Concepció ( Sant Magí ).
Des de la cantonada dels carrers del Molí d'en Garleta i del Pescall faig la fotografia següent en la que comparteixen protagonisme el molí del Nom de Déu i la placa amb el nom Carrer del Pescall. Recordeu que estem a l'antic barri de pescadors de Palma. El pescall és un ormeig infantil de pesca amb un fil de pescar que en un dels extrems té un ham i l'altre està lligat a una fusteta o un tros de canya.
A l'illa de Mallorca hi ha 3.308 molins ( 796 fariners i 2.512 aiguaders ) repartits en 46 municipis. A la ciutat de Palma en trobareu 1.112 d'aiguaders ( la majoria al Pla de Sant Jordi i voltants de l'aeroport - quan baixa l'avió per aterrar si mireu per les finestretes en veureu una colla ), i 72 de fariners.
Al cintell ( plataforma de poca alçada que envolta la torre del molí de vent ) del molí del Nom de Déu, a la part superior esquerra hi ha una placa que ens informa de la seva funció Casal de Barri El Jonquet. La podeu observar a la fotografia següent de detall.
Aquest molí fins que l'any 1.987 el comprà l'Ajuntament de Palma per rehabilitar-lo i transformar-lo en centre cultural, tenia funció d'habitatge i magatzem. El seu estat de conservació era molt dolent.
Entre el molí del Nom de Déu i el molí d'en Garleta hi ha una curiosa construcció que podeu veure a la fotografia anterior. Bartomeu Bestard Cladera, cronista de la ciutat de Palma, m'explicà que era una païssa ( pallissa, un cobert per guardar la palla ), on descansaven els muls i podien menjar entre viatge i viatge traginant sacs de blat o de farina. Actualment acull els banys del Museu dels Molins i hi ha un bar sense activitat. Moltes gràcies Bartomeu per la teva gentilesa.
A la fotografia anterior podeu veure part del cintell del molí d'en Garleta. A la dreta hi podem llegir Museu dels Molins, com podeu constatar a la propera fotografia de detall.
El molí d'en Garleta ja tenia aquest nom l'any 1.881. Hi va viure Gaspar Flexes i Balaguer "Garleta", que pertanyia a una llarga nissaga de moliners. L'any 1.993 el comprà l'Ajuntament de Palma i al 2.005 obrí el Museu dels Molins per ajudar-nos a conèixer i valorar els molins tradicionals mallorquins.
A la fotografia anterior podeu veure l'antenada i la torre del molí d'en Garleta. Gairebé a tocar hi ha una casa senyorial del principis del segle XX, que fou promoguda per l'empresari català Ignasi Figuerola i que l'any 1.952 fou transformada en la Residència dels Molins.
A la fotografia següent també és veu part de l'antenada i la torre del molí d'en Garleta però des d'una perspectiva diferent que ens permet observar l'eix de l'antenada que transmet el moviment a l'interior de la torre on hi ha la roda i les moles.
Com podeu constatar a les fotografies anteriors dels molins d'en Garleta i del Nom de Déu, les antenades estan formades per sis antenes. Cada antena té un engraellat de sis perllongues ( cadascun dels pas llargs de l'antena del molí de vent).
La fotografia de detall següent és tot un regal de llum i dels colors del cel, la torre i la fusta de l'engraellat de les perllongues que formen les antenes del molí d'en Garleta..
A la propera fotografia en primer terme podeu veure part d'una de les antenes del molí d'en Garleta i, darrere, el port de Palma.
Les perllongues, com podeu veure a la fotografia anterior, són paral·leles a la biga central de l'antena. Les barres perpendiculars que travessen les perllongues formant un engraellat s'anomenen velerons. Com podeu constatar aquesta fotografia la vaig fer enfilat al cintell. Des del mateix punt, girant noranta graus a l'esquerra puc fer la fotografia següent en la que podeu veure el molí del Nom de Déu i, més lluny, l'antenada i el capell del molí de Sa Garriguera.
Baixo del cintell del molí d'en Garleta pel tram d'escales que podeu veure a la propera fotografia l'esquerra del cotxe.
El cintell del molí tenia diferents utilitats. Era l'habitatge dels moliners, el magatzem per guardar els sacs de blat i de farina, i feia que la torre del molí i l'antenada quedessin a més alçària per rebre millor el vent. A la part inferior de la fotografia podeu veure la part superior de la païssa, on menjaven i descansaven els muls entre viatge i viatge traginant els sacs.
La fotografia anterior és de part del cintell del molí del Nom de Déu i a la següent també podeu observar una part del cintell, la torre, el capell i quatre de les sis antenes de l'antenada del mateix molí.
Ja de tornada, al carrer del Molí d'en Garleta, em giro i aprofito per donar un últim cop d'ull als molins del Nom de Déu i d'en Garleta, d'una bellesa evident.
Continuo pel carrer Terrer i giro a l'esquerra per la plaça Vapor anar al carrer Sardinal per continuar pel carrer dels Gambins i mostrar-vos per darrere els molins d'en Carreres, de Sa Garriguera i d'en Celos.
A la fotografia anterior podeu veure a l'esquerra el molí de Sa Garriguera ( amb capell, però sense antenada ), i a la dreta el molí d'en Carreres ( amb capell i antenada ).
A la propera i última fotografia de l'entrada d'avui, a l'esquerra hi ha el molí d'en Celos ( amb el capell mig trencat i petits fragments de l'antenada ) i el molí de Sa Garrigella.
Deixem els molins del barri des Jonquet per continuar gaudint de la ciutat. Si aneu a Palma no oblideu reservar una part del vostre temps per passejar per l'antic barri de pescadors des Jonquet, una visita difícil d'oblidar.
Atentament.
Senyor i
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada