A les entrades "A l'antic carrer de la Pilota..." i "Als capitells de la portalada neogòtica..." ens vàrem apropar virtualment a l'església de Sant Joan de Lleida per observar detalladament un dels capitells de la portalada neoromànica ( carrer Sant Joan ) i dos dels capitells de la portalada neogòtica ( plaça de Sant Joan ).
Avui tornem a situar-nos davant de la portalada neogòtica per veure, gràcies al Servei d'Audiovisuals i Arxiu Fotogràfic de l' I.E.I., els efectes de l'incendi que patí l'església de Sant Joan el dia 25 de juliol de 1.936.
A la fotografia anterior podeu veure el frontispici de l'església que va ser consagrada pel bisbe Meseguer el diumenge dia 27 d'octubre de 1.895.
A la fotografia següent encara es pot observar el timpà de la portalada en el que estava representat Sant Joan Baptista batejant a Jesús el riu Jordà. A la dreta de la fotografia, l'estret carrer de la Pilota.
Font fotografia: Audiovisuals I.E.I. Fons Antic. Monuments.
També podeu veure, una mica millor, el timpà a la propera fotografia en la que en primer terme hi ha un autocar Dodge Brothers.
A les fulles de la porta hi ha el símbol Alfa ( A, a l'esquerra ) i Omega ( Ω, a la dreta ), la primera i la darrera lletres de l'alfabet grec clàssic que representen a Déu i a Jesucrist, el principi i la fi.
Font fotografia: Audiovisuals I.E.I. Fons Antic. Monuments.
A la fotografia següent podeu apreciar l'aspecte del frontispici de l'església després de l'incendi del dia 25 de juliol de 1.936. Aquell dia un grup de persones van entrar a l'església i provocaren dos incendis, un a l'interior i l'atre a la plaça amb els objectes que havien tret.
Com podeu constatar, la porta de la portalada neogòtica i el timpà estan destruïts, els vitralls de la rosassa que representaven el Baptisme de Jesús estan trencats i part de la coberta de l'església s'ha ensorrat.
Font fotografia: Audiovisuals I.E.I. Fons Ramon Rius.
Entrem a l'església, fent un salt en el temps de vuitanta-sis anys, per observar com va quedar Sant Joan després de l'incendi. A la fotografia de l'any 1.939 podeu veure que no queda res dels vitralls de la rosassa i de part de dos dels finestrals de la dreta.
Font fotografia: Audiovisuals I.E.I. Fons Ramon Rius.
Com a conseqüència de l'incendi, les voltes van cedir. S'ensorrà la meitat de la coberta i, com podeu observar a la propera fotografia del 1.939, els nervis i les claus de volta no van caure.
Font fotografia: Audiovisuals I.E.I. Fons Antic. Ciutat de Lleida.
Regiones Devastadas s'encarregà de la reconstrucció. L'arquitecte Francesc Calvera i Armenteros dirigí les obres que es van fer entre 1.940 i 1.944. La fotografia següent és de 1.941.
Font fotografia: Audiovisuals I.E.I. Fons Antic. Ciutat de Lleida.
La restauració va costar 1.113.448,73 pessetes, 630.276,63 pessetes més que les que calculava el primer pressupost. Sant Joan reobrí al culte el dia tres de setembre de 1.944.
A la propera fotografia podeu veure el mateix indret de l'església de la fotografia anterior vuitanta-un anys després. El contrallum no ens deixa veure els vitralls.
A la pàgina 107 del llibre "Sant Joan, dos temples parroquials. Miscel·lània dels aniversaris 2.018 - 2.020" hi ha un llistat de modificacions sobre el projecte de reconstrucció aprovat que suposà la redacció d'un projecte reformat. Aquest llistat forma part del capítol "La restauració de Sant Joan per Regiones Devastadas" ( pàgines 97 a 110 ) d'Alexa Trilla Barahona i Josep Barahona Canela.
Només a l'apartat de " Vitralleria: Vitralls artístics muntats al plom " es van refer: dotze vitralls mosaic amb imatges ( quatre grans i vuit petits ), deu vitralls amb imatges, tres vitralls amb atributs, tres rosasses de vitralleria artística ( dues de 4,10 metres de diàmetre i una de 1,20 metres de diàmetre ).
A la fotografia anterior podeu veure els vitralls de la rosassa del frontispici, que representa el Baptisme de Jesús. És una de les dues rosasses grans refetes per Regiones Devastadas.
Atentament.
Senyor i
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada