dilluns, 5 de setembre del 2022

A l'antic carrer de la Pilota...

A l'entrada "La trista història de l'església de Sant Joan ( 2a )" vàrem observar el plànol de planta del projecte de la nova església custodiat a l'Arxiu Municipal de Lleida. El plànol no està signat per cap arquitecte i possiblement és una còpia del projecte original de Juli de Sarazíbar feta per Celestí Campmany. Sarazíbar fou nomenat arquitecte municipal de Bilbao i Campmany es va fer càrrec de la direcció de l'obra.


A la part inferior de la fotografia anterior podem llegiu Calle de la Pelota. Aquest plànol fou signat pel President accidental de l'Ajuntament de Lleida el dia 11 de setembre de 1.879.
A la pàgina 376 del llibre de Josep Lladonosa "Els carrers i places de Lleida a través de la història" hi ha un plànol de la Costa de Sant. El Canyeret en el que encara existien el carrer de la Pilota i el carrer Estoreria. Josep Lladonosa ens explica al seu llibre que en una escriptura de l'any 1.634 apareix documentat el carrer de la Pilota,


Com podeu veure a la fotografia anterior, entre els dos carrers hi havia cases que foren enderrocades després de la Guerra Civil perquè el carrer Estoreria va resultar molt malmès pels bombardejos. Diu en Josep Lladonosa al seu llibre Els carrers i places de Lleida a través de la història: "... que tota l'alineació de les cases del costat del Segre va ser demolida i fins i tot alguns edificis de la part immediata del carrer de la Pilota...".


A la fotografia anterior podeu observar el dibuix que vaig trobar a la Biblioteca del Col·legi d'Arquitectes de Lleida, concretament a l'Arxiu Domènech. A la part superior esquerra podem llegir: "Reconstrucción zona Estereria. Perspectiva de conjunto"
A la fotografia següent podeu veure com estan construint el nou edifici al carrer Sant Joan cantonada amb el carrer Paer Rufes ( a la part central dreta ), i els blocs del carrer de Santa Marta dissenyats per Clavera i Reguart ( a la part inferior dreta ).


Font fotografia: Josep Gómez Vidal. Laboratorio Fotográfico Montserratino.

Si voleu recordar perquè tinc la fotografia anterior, cliqueu sobre el proper enllaç: "La trista història de l'església de Sant Joan ( 1 )".
Després d'aquests canvis van desaparèixer el carrer de la pilota i el carrer Estoreria. Actualment la plaça de Sant Joan i la plaça de la Sal estan unides pel carrer Sant Joan.


Font fotografia: Audiovisuals I.E.I. Fons Antic. Postals.
 
El Servei d'Audiovisuals i Arxiu Fotogràfic de l' I.E.I. custodia el nostre patrimoni fotogràfic. Vaig pujar a la Partida de la Caparrella per cercar fotografies en les que encara hi hagués el carrer de la Pilota.
A la part superior de la fotografia anterior podem llegir A.T.V. - 757 · Lérida, Iglesia de San Juan Bautista . A.T.V. són les inicials d'Àngel Toldrà Viazo, que fou un important editor de postals.
A les fotografies anterior i propera podeu veure d'esquerra a dreta: l'església de Sant Joan, el carrer de la Pilota, la casa Guiu ( que fou enderrocada per Regiones Devastadas ), i el carrer Estoreria ( on avui hi ha els blocs projectats per Clavera i Reguart. 
A la pàgina 129 del llibre "Sant Joan, dos temples parroquials. Miscel·lània dels aniversaris 2.018 - 2.020" hi podem llegir: ..." Cal recordar que fins a l'enderrocament de la casa Guiu. després de la guerra civil, la visió d'aquesta porta lateral era de poca perspectiva"...
A l'esquerra de la propera fotografia podeu veure l'edifici anterior al del Banc Vitalici, construït l'any 1.956 per Lluís Bonet i Garí, que pertany al monumentalisme academicista. La postal també ens permet observar el mercat que es celebrava a la plaça Sant Joan.

Font fotografia: Audiovisuals I.E.I. Fons Antic. Postals.
 
A les properes fotografies podeu constatar que a la part central d'aquesta banda de la plaça de Sant Joan, poc queda dels antics edificis. Els relleus escultòrics de l'edifici del Banc Vitalici, que podeu veure millor a la segona fotografia, són d'Enric Monjó.



A la fotografia següent, també anterior a la Guerra Civil, podeu veure el timpà de la portalada neogòtica en el que Sant Joan Baptista està batejant a Jesús al riu Jordà. El timpà, i bona part de l'església, foren destruïts durant la Guerra Civil. A la dreta de la fotografia, l'estret carrer de la Pilota.


Font fotografia: Audiovisuals I.E.I. Fons Antic. Monuments.
 
A la propera fotografia ja es veuen les conseqüències de l'incendi de l'església i dels bombardejos. A l'esquerra, la portalada neogòtica ja està malmès, sense timpà. A la dreta podeu apreciar la destrucció de la part del carrer Estoreria.


Font fotografia: Audiovisuals I.E.I. Fons Porta. Fons Antic.
 
A la part superior de la propera fotografia podeu constatar que a la dreta de l'església de Sant Joan Regiones Devastadas ja ha enderrocar la casa Guiu.
Els operaris estan arreglant la plaça i a la meitat esquerra de la foto podeu veure les grans lloses de pedra que foren el paviment de la plaça durant una colla d'anys.


Font fotografia: Audiovisuals I.E.I. Fons Porta. Fons Antic.
 
Deixem la plaça de Sant Joan per apropar-nos al carrer Sant Joan ( antic carrer de la Pilota ) i aturar-nos davant de la portalada neoromànica. Aquesta portalada segueix el model de la Porta dels Fillols de la Seu Vella.


Pujo els quatre graons per fer la fotografia dels capitells de l'esquerra. Podeu constatar a la fotografia que els capitells i les arquivoltes imiten perfectament el romànic tardà de la Seu Vella, però hi ha iconografies modernes...


Gràcies al zoom de la càmera fotogràfica puc mostrar-vos el capitell en el que es veuen tres nens jugant a pilota. Una clara referència al nom de l'antic carrer.


Deixem el carrer Sant Joan per tornar a la plaça de Sant Joan i situar-nos davant de la portalada neogòtica que observarem detalladament en una propera entrada.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada