diumenge, 11 de desembre del 2022

El salí de Cambrils ( 1 ).

En el nostre periple per la comarca del Solsonès ens apropem avui a Cambrils, una de les nou entitats de població del municipi d'Odèn. Baixant per la carretera LV-4011 m'aturo un moment per fer la fotografia següent en la que podeu veure la gran esllavissada que sembla menjar-se la carretera L-401. 

Sortint de Cambrils en direcció Odèn per la L-401 poc després de passar a tocar de la gran esllavissada trobareu un indicador que ens informa que anant a la dreta trobarem les Salines de Cambrils.
 
 
Ens pocs minuts arribarem al salí de Cambrils. Primer trobarem les instal·lacions i si continuem una mica més podrem aparcar a prop de la casa de turisme rural La Borda del Salí.
A la fotografia anterior i a la propera podeu veure part de les eres de la zona d'evaporació superior del salí, anomenada El Salí o Font Salada.


Les eres d'evaporació, fetes amb rajoles d'argila per evitar que l'aigua no s'hi filtri, s'omplien amb tres centímetres d'aigua salada. Després de tres dies de bon temps l'aigua s'evaporava i les rajoles quedaven plenes de sal.


A la fotografia anterior i a la propera de detall podeu observar els rails que comunicaven les eres amb el magatzem i una de les vagonetes restaurades que s'empraven per traslladar la sal am molí de sal i al magatzem.


Si voleu visitar el salí cal saber que el recorregut no està adaptat i el terreny té desnivells i escales. A tocar de la barana de fusta trobem el primer plafó informatiu en el que podem llegir que hi ha constància documental del funcionament de les salines l'any 1.780. Però aquestes salines van aturar la seva activitat l'any 1.963 i el dia 10 de juny del 2.015 es van inaugurar oficialment les instal·lacions restaurades.


Al salí hi ha un doble circuït d'aigua, un d'aigua salada i l'altre d'aigua dolça. L'aigua dolça es captada de la Ribera Salada i mitjançant un sistema de basses i canals, segons les necessitats, es podien fer funcionar els diferents molins.
A l'esquerra del plafó informatiu hi ha una fotografia del 1.960, de l'Arxiu Francesc Roca, en la que podeu veure les eres d'assecatge de la sal.

A la dreta del mateix podem veure una fotografia que ens mostra com estava el molí fariner abans de la restauració que començà l'agost del 2.013. Podeu constatar el mal estat de conservació del vell molí.
 
 
Al  plafó hi podem llegir: " La restauració suposà la recuperació de la coberta i les façanes de pedra, la reconstrucció dels elements interiors ( sostres, llindes, finestres i paviment ) i l'ordenació de l'entorn destacant la consolidació dels molins, el forn de ceràmica i l'era d'assecatge de sal ". El resultat de la restauració el podeu valorar a la fotografia següent.

Deixem el plafó informatiu i anem a la dreta per començar a baixar i fer el recorregut que va de la zona d'evaporació anomenada El Salí o Font Salada a la zona d'evaporació de Les Cabanetes.
 
 
A la fotografia anterior darrere de la gran bassa d'aigua podeu veure la casa de turisme rural La Borda del Salí. En aquesta zona hi havia un molí de sal ( que fou desmuntat ) i un magatzem ( que era l'edifici que podeu observar a la dreta i a la propera fotografia de detall ) amb fustes a les obertures que tenien la funció d'absorbir la humitat que encara tenia la sal.


L'aigua salada, provinent de dues fonts, era conduïda fins a les basses. De les basses anava a les eres i un cop evaporada es recollia, s'assecava, s'emmagatzemava i es molia al molí de sal que la deixava preparada per al consum.


Pocs minuts després de començar a baixar trobem la Font Salada. A la part inferior dreta de la fotografia següent podeu observar com l'aigua salada surt per començar el pendent trajecte que la durà fins a la zona d'evaporació inferior del salí de Cambrils, coneguda com  Les Cabanetes.


Només deixar l'espai de la Font Salada comença la curiosa conducció de fusta ( també restaurada ) que durà l'aigua salada per un recorregut d'uns tres-cents metres i un desnivell de quaranta metres, fins a Les Cabanetes.


Nosaltres seguirem per la petita sendera aquest recorregut paral·lel al riu Fred, que és un afluent del riu Segre pel seu marge esquerre. Una sendera, que com podreu veure a la propera entrada dedicada al salí de Cambrils, està plena de sorpreses...


Però abans vull regalar-vos la fotografia de detall anterior en la que podeu gaudir de la bellesa de les cristal·litzacions de sal sobre la fusta i de l'aigua salada que comença el camí de baixada fins a Les Cabanetes.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada