Avui, en el nostre periple per la comarca del Solsonès, anem virtualment a l'entitat de població de Canalda, una de les nou que formen el municipi d'Odèn. Les altres vuit són: el Montpou, Odèn, el Racó, Cambrils, Llinars, el Valldan, la Mora Comdal i el Sàlzer. Odèn és un municipi de 114,40 quilòmetres quadrats amb una població d'uns 270 habitants.
A la fotografia podeu veure l'església parroquial de Sant Julià de Canalda, d'origen romànic ( segles XI - XII ) però molt modificada posteriorment.
A la façana nord, com podeu constatar a les fotografies anterior i propera, hi ha una escala exterior per pujar al campanar ( a la dreta ) i una de les capelles del creuer ( a l'esquerra ) que té adossat una part del cementiri. L'escala fou construïda posteriorment.
Pujant amb cura per aquesta escala perquè com podeu veure a les fotografies anteriors no hi ha cap barana, puc mostrar-vos un petit fragment de la part superior de la volta de canó que cobreix la nau.
L'església, dels segles XI - XII, conserva part d'una capçalera del segle IX que podeu observar al petit plafó amb el plànol de planta de la fotografia següent.
Sant Julià de Canalda fou consagrada l'any 900 pel bisbe Nantigís, però ja apareix documentada l'any 839 en l'Acta de Consagració i Dotació de la Catedral d'Urgell.
De la capçalera preromànica falta un dels absis del segle XI. Els dos absis de la capçalera estan coberts amb volta de canó sostinguda per arcs torals.
Al mur de ponent hi ha una finestra d'arc de mig punt de doble esqueixada. Aquest mur està coronat per un campanar de cadireta de tres ulls.
A la fotografia anterior no podeu apreciar gaire bé la finestra perquè bona part està a la zona d'ombra, però a la propera de detall podeu observar que sobre l'arc de mig punt d'aquesta finestra hi ha un carreu amb una creu esculpida.
Com podeu veure a la fotografia següent de detall, el campanar de cadireta, o d'espadanya, té tres ulls i dues campanes ( una a cada ull gran ). A l'ull petit hi ha una creu de pedra.
La nau, coberta amb volta de canó, és del segle XII. D'aquest mateix segle és la porta d'accés que trobem al mur sud.
Podeu veure millor la porta d'entrada a Sant Julià de Canalda, d'arc de mig punt adovellat, a la fotografia següent.
Les fulles de fusta de l'antiga porta conserven una espectacular ferramenta d'estil romànic que podeu apreciar a la fotografia anterior i a la propera.
Deixem Sant Julià per anar virtualment en una propera entrada de Canalda a Odèn on ens està esperant l'església romànica de Santa Cecília, del segle XII.
Atentament.
Senyor i
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada