dissabte, 18 de febrer del 2023

La cabana de Cal Perot.

Tornem a l'entrada d'avui al terme municipal d'Aspa, al sud-est de la comarca del Segrià. A les entrades "El Castell Palau d'Aspa" i "La cabana d'Aspa", les dues publicades al blog al novembre del 2.021, vàrem visitar virtualment el Castell Palau ( amb elements arquitectònics dels segles XIII-XIX i XVI-XVII ) i la cabana de planta circular i falsa cúpula construïda a finals del segle XIX principis del XX pels picapedrers que treballaven a la pedrera del costat per emprar-la d'aixopluc, a la Vall de Coma Madrona. Si cliqueu sobre els enllaços anterior podreu recordar les dues descobertes.


El 85% del terme municipal forma art de la Zona d'Especial Protecció per als ocells ( ZEPA ) i l'espai de la Xarxa Natura 2000 de Mas de Melons. Per gaudir de la cabana de Cal Perot passejarem fins a la partida de les Tallades.


A la pàgina 254 del llibre "Les construccions de pedra seca. Inventari de cabanes de volta, balmes murades i aljubs de es terres de Lleida" de Félix Martín i Josep Preixens, publicat l'any 2.005 per Pagès Editors diu " Cabana amb coberta de volta de canó i un mas al sostre. Propietari Roman Vidal. Mides: alt 2,15, ampl. 3,35, prof 4,20 / 14,7 metres quadrats".


Com podeu veure a les fotografies anteriors, després d'observar frontalment la cabana anem a l'esquerra per accedir a la construcció superior per les escales que ens permeten pujar-hi i que ja podeu observar a la propera fotografia.


A la dreta de la fotografia anterior hi ha una construcció que veureu molt millor a la fotografia següent. Recordeu que estem passejant per Mas de Melons, un espai de protecció dels ocells. La curiosa edificació és una caseta per a la nidificació i protecció de les aus.


A la propera fotografia podeu observar la cabana de Cal Perot , de planta rectangular,  des del costat esquerre. A la dreta hi ha les escales per accedir a la construcció superior que, com heu pogut constatar a les fotografies anteriors, ja no té coberta...


Ara sí que ens cal pujar les escales i constatar el mal estat de la construcció superior que al llibre de Pagès Editores anomenen mas del sostre.


Malauradament ja fa anys que la teulada ha cedit i a l'interior de la petita construcció s'amunteguen les teules, els canyissos i les bigues.


Els enamorats de les construccions de pedra seca tenim un eina important, la Wikipedra. En aquest catàleg interactiu de la pedra seca es pot consultar les diferents construccions que hi ha a cada municipi, mitjançant mapes, fitxes, fotografies i croquis. A la fotografia següent podeu veure la corresponent a la cabana que avui estem visitant virtualment.


Cliqueu sobre l'enllaç anterior, entreu a Wikipedra i remeneu. Podreu veure barraques, construccions per emmagatzemar aigua, forns, murs o conjunt de murs significatius i altres construccions fetes en pedra seca. A la fitxa 5.335 hi podem llegir: " Autor: Pere Peiro. Construcció: tipus ( aèria aïllada ), forma ( planta quadrada ), tipus de coberta ( volta de canó o arcades successives ), orientació ( est ) tipus de porta ( arc pla ), estat ( perfecte estat - és evident que aquesta fitxa fa anys que es va fer perquè l'estat de la construcció superior no és bo ). Comentaris: Cabana de "Cal Perot" situada a les Tallades ".


Deixem la construcció superior i baixem a la cabana. A la fotografia anterior podeu veure l'interior, amb la menjadora a l'esquerra, i a la propera de detall la volta.


Surto de la cabana i vaig a la part del darrere per fer-li l'última fotografia de l'entrada d'avui en la que destaca la construcció superior, ja sense coberta.


Aprofiteu per gaudir de Mas de Melons i de la colla de construccions de pedra seca que hi trobareu. Recordeu que està prohibida la circulació motoritzada tot l'any i a les zones sensibles per a les aus no s'hi pot passejar, ni a peu ni amb bicicleta, des del 15 d'abril al 15 de juliol.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada