dilluns, 6 de febrer del 2023

Mas de Colom ( 2 ).

Després de resseguir perimetralment la masia i les façanes sud i est ( les façanes nord i oest no són accessibles ) del monestir cistercenc a la primera entrada dedicada a Mas de Colom, avui accedirem a l'interior de la masia.
 
 
Deixem el monestir i tornem a la masia, ja documentada en referències notarials del segle XIV. L'austera porta, que podeu veure a la fotografia anterior, ens convida a entrar. Abans de pujar a la primera planta, com podeu observar a la propera fotografia, a esquerra i dreta de l'escala hi ha dues petites plaques informatives.


A l'esquerra hi ha la Sala Immersiva Orígen on veureu una multiprojecció que ens envolta per mostrar-nos el pas de les estacions a Mas de Colom.

A la dreta de l'escala, baixant al soterrani, accedirem al celler històric amb volta de pedra ( fotografia anterior ) on veurem una projecció que ens explica la història de Mas de Colom. Quan acaba la projecció pugem les escales del celler i per l'escala principal accedim a la primera planta de la masia on ens espera la primera gran sala expositiva


A l'esquerra de la fotografia anterior i a la propera fotografia podeu veure un gran plafó amb fotografies i pantalles que ens expliquen la història de Mas de Colom.


Ja vaig explicar-vos a l'entrada anterior dedicada a Mas de Colom que el Grup Borges invertirà cinc milions d'euros en la rehabilitació de la masia, el monestir i l'àrea agrícola. La fotografia següent de detall del plafó anterior podeu observar les bastides que hi havia a la façana sud del monestir i a l'antiga masia.


Després de conèixer l'origen de l'empresa familiar Borges, que amb el seu esforç constant s'ha transformat en Borges International Grup, a la resta de la sala podem donar un cop d'ull als diferents productes que elaboren.


Hi ha diferents espais que ens expliquen l'oli d'oliva, l'oli de llavors comestibles, la fruita seca i el vinagre de Mòdena. A la fotografia anterior l'espai dedicat al vinagre de Mòdena i a la propera el de l'oli d'oliva.


Al final d'aquesta primera gran sala, a l'esquerra, podem veure la cuina econòmica de ferro col·lat de la masia. És de la Fábrica de Fumistería Moderna de Barcelona, fundada l'any 1.903 per José Mingrat.


Pugem a la segona planta on ens espera una nova gran sala que podeu veure a fotografia següent, en la que l'empresa Borges explica l'esforç de producció sostenible i la introducció de nous cultius. La gran superfície negra de l'esquerra es va il·luminant per mostrar-nos algunes projeccions i productes.
 
 
Al fons de la sala, a la dreta, podeu observar uns antics cremalls, els estris de ferro que servien per sostenir penjant sobre el foc les olles i els calders. La fotografia de detall ens permet apreciar-ho millor.

Continuem el recorregut per la planta noble de la masia sortint d'aquesta gran sala, i abans de pujar l'últim tram d'escales, una multiprojecció ens mostra la internacionalització del Grup Borges.
 

L'últim tram d'escales ens permet accedir a una gran sala polivalent amb un espectacular mirador que té capacitat per acollir cent cinquanta-vuit persones. 
 

La nova coberta i el mirador als quatre punts cardinals, que omple de llum natural tot aquest gran espai, són espectaculars.
La rehabilitació de la masia s'ha centrat bàsicament en la consolidació estructural de les teulades, el reforç de les arcades i la rehabilitació de les escales.
 
 
Resseguint el mirador de les quatre façanes de la sala polivalent gaudirem de la plana que envolta el Mas de Colom. A la fotografia següent podeu veure part de la façana sud del monestir cistercenc i el campanar de cadireta de dos ulls de la façana est.


A la fotografia següent podeu observar en primer terme el cobert que vàrem veure a la primera entrada dedicada a Mas de Colom i, darrere, el mirador Anglesola Vilagrassa.


La visita a l'antiga masia finalitza amb un tast d'olis i fruits secs ( diferents tipus d'ametlles, pistatxos i nous ). Escolteu bé les explicacions, oloreu, tanqueu els ulls, assaboriu i gaudiu de l'experiència.


Després de treballar els sentits continuem la visita baixant per una escala diferent a la que hem accedit a la sala polivalent. Molt aviat quedarem bocabadats al veure, a vista d'ocell, l'interior de l'església neogòtica de tres naus del monestir cistercenc. Amb la visita virtual al monestir acabarem en una propera entrada la descoberta de Mas de Colom.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada