dissabte, 8 de juliol del 2023

El Mercat de Santa Caterina.

Gairebé a tocar de la Via Laietana i de la Catedral de Barcelona, al número setze de l'Avinguda de Francesc Cambó, trobem el Mercat de Santa Caterina.
 
 
Ubicat al cor de Ciutat Vella aquest fou el primer mercat cobert de la ciutat. L'any 1.835 l'antic convent dominic de Santa Caterina patí l'exclaustració, un incendi i posteriorment fou enderrocat. Les obres van començar l'any 1.884 i  s'inaugurà al 1.848.
 
 
L'Ajuntament encarregà a Josep Mas Vila el projecte, però l'arquitecte barceloní elaborà un primer projecte molt ambiciós que superava als mercats del Born i de Sant Josep de la Boqueria ( també dissenyat per ell ). Calia comprar els solars que hi havia al costat i el Govern de Madrid s'hi va oposar. Malgrat tot començà a funcionar provisionalment i l'any 1.846 ja hi havia una peixateria i diverses parades.


De l'edifici neoclàssic es conserven les façanes principal i laterals. A les fotografies anteriors podeu veure la façana principal ( la nord ) formada per un seguit d'arcades d'arc de mig punt coronades per una cornisa sobre la que hi ha una barana de balustres. Al centre d'aquesta façana trobem la porta, amb dues pilastres amb capitells dòrics que estan a l'alçària de la cornisa. Sobre els capitells s'alça un petit mur, amb un arc de mig punt al centre, coronat per un frontó triangular.


Les façanes laterals tenen el mateix disseny que la principal i en cadascuna s'obren tres portes. La façana posterior ( la sud ), que podeu observar a la fotografia anterior i a les tres properes, fou remodelada l'any 2.005.


En aquesta façana no queda ni rastre de les línies rectes de l'antiga façana neoclàssica sinó que una sèrie de peces de fusta omplen l'espai entre la nova coberta i la zona envidrada.


Aquestes peces de fusta ens recorden clarament a les antigues caixes de fusta que s'empraven per transportar els aliments.


L'any 1.997 l'Ajuntament de Barcelona convocà un concurs per remodelar el mercat. L'estudi d'arquitectura EMBT Associats, dirigit pels arquitectes Enric Miralles i Benedetta Tagliabue, fou el guanyador.
Deixem la façana sud per tornar a la nord ( la principal ) i abans d'entrar donar un cop d'ull a l'element més emblemàtic del remodelat mercat, la coberta ondulada i acolorida que podeu veure parcialment a la fotografia següent.


Els colors de la coberta intenten reproduir els colors dels aliments que podem comprar al mercat. Cada composició hexagonal, d'aproximadament un metre quadrat, està formada per trenta-sis petits hexàgons ceràmics d'un color únic. En total a la coberta hi ha tres-centes vint-i-cinc mil peces ceràmiques de seixanta-set colors diferents.


El projecte incloïa un espai museístic per conservar les ruïnes de l'antic convent de Santa Caterina trobades durant les obres de remodelació del mercat.
El mercat, amb una superfície d'uns set mil metres quadrats, té dues plantes subterrànies on hi ha aparcaments, un espai per recollir escombraries i dependències.


El projecte età pensat per acollir una setantena de parades de venda diferents espais de servei. La planta està dividida en tres naus de les que la central, amb una llum que de quaranta metres, es la que està dedicada als venedors i les seves parades.


L'espectacular coberta està formada per diferents arcs de fusta que s'uneixen mitjançant bigues metàl·liques anomenades bigues tipus V.


La recollida de l'aigua pluvial es fa per canals amb un petit pendent que permet desguassar a la façana de l'Avinguda Francesc Cambó ( la façana principal ) on hi ha els únics baixants de la coberta ocults en el més ample de cadascun dels pilars d'arbre.


L'any 2.000 va morir l'arquitecte Enric Miralles Moya i la seva dona, l'arquitecta italiana Benedetta Tagliabue, s'encarregà de finalitzar les obres del mercat.
Al desembre del 2.0018, a les entrades " Un cop d'ull al Parlament d'Escòcia ( 1 ) " i " Un cop d'ull al Parlament d'Escòcia ( i 2 ) ", vàrem visitar virtualment el nou parlament escocès obra d'Enric Miralles Moya. L'arquitecte barceloní va morir abans de finalitzar el Parlament d'Escòcia ( Pàrlamaid na h-Alba, en gaèlic) i la seva companya Benedetta Tagliabue acabà l'obra. Podeu recordar la visita clicant sobre els enllaços anteriors.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada