Per tancar la sèrie d'entrades dedicades a observar detalladament els pergamins, llibres, plànols i altres documents que les arxiveres del Capitular triaren per a l'exposició Scriptum et delineatio, a la d'avui gaudirem de la Bíblia de Lleida que era la protagonista de les taules 5 i 6.
Aquest impressionat còdex, que mesura 613 X 420 X 255 mil·límetres i pesa quaranta-cinc quilograms, ocupava la taula 5.
Però aquest còdex no és el que pesa més dels custodiats a l'Arxiu Capitular perquè alguns llibres del cor encara el superen en pes...
La
Bíblia de Lleida és el segon còdex bíblic més gran que s'ha conservar a
Europa, només superat pel Còdex Gigas que es conserva a Estocolm a la
Kungl.biblioteket ( la Biblioteca Nacional Sueca ).
La bíblia lleidatana és un còdex bíblic hispà amb text de l'Antic i Nou testaments, pròlegs de Sant Jeroni i tres apòcrifs: el Oratio Salomonis, el Salm 151 ( Pusillus eram ) i el Llibre de la Sibil·la.Es desconeix on es va fer el còdex però sabem que l'ardiaca D. Vicente Higueras de la diòcesi de Lleida en va fer donació a l'Arxiu Capitular de Lleida el dia vint-i-dos de juliol del 1.889.
Aquesta donació consta a les Actes Capitulars de Lleida, concretament al foli 237v. Fou la primera vegada que la Bíblia de Lleida aparegué documentada.
Al foli 322r un copista escrigué que havien transcorregut 1.165 anys des del naixement de Crist, fet que ajudà a la datació del còdex.
Quan visiteu el Museu de Lleida, a la Planta 0 a l'espai dedicat al romànic, en una gran vitrina veureu una reproducció d'aquest còdex. A la fotografia anterior podeu observar que al foli de la dreta hi ha una caplletra il·luminada que veureu molt millor a la fotografia següent de detall que vaig fer, gràcies a la gentilesa de les arxiveres, en una de les meves visites al Capitular.
La Bíblia de Lleida té les tapes de fusta folrades amb pell clavetejada i fermalls metàl·lics per tancar-la. La pell de l'enquadernació del còdex es restaurà aproximadament al segle XVIII i pel seu mal estat es substituí l'any 2.013. A la propera fotografia podeu veure el còdex abans de la segona restauració.
Font fotografia. Arxiu Capitular de Lleida.
Amb el pas del temps la Bíblia de Lleida ha patit diferents agressions. Es calcula que hi falten vint-i-dos folis que foren arrencats o tallats per agafar diverses miniatures. Actualment es conserven setanta-sis de les noranta-quatre que probablement tingué.
Per il·luminar les miniatures es van emprar pigments orgànics amb predomini del blau, verd i vermell. També s'utilitzà l'or i la colorada de plata.
Tancava l'exposició la taula 6 en la que es podien observar alguns dels fragments de pell o de pergamí trobats quan es va fer la restauració parcial del 2.013.
En aquesta restauració el llom de mitja pell, que estava molt malmès, fou restituït per una pell nova de les mateixes característiques. Sota l'enquadernació es descobrí el fragment de pell peluda que podeu veure a la fotografia anterior.
La restauració, feta per grafia ( conservació-restauració ), pretén evitar que el còdex es deteriori i pensant en una futura restauració total. A la propera fotografia podeu observar, malgrat el plàstic de protecció que reflecteix els llums del sostre, restes de pergamins - un il·luminat - que es van trobar al retirar la pell de l'enquadernació.
Recordeu que al carrer Almodí Vell s/n l'Arxiu Capitular de Lleida ens permet descobrir una part de la història de la nostra ciutat.
Atentament.
Senyor i
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada