dimarts, 4 de juliol del 2023

El castell de Clariana.

Tornem avui a Clariana de Cardener on en entrades anteriors del blog hem visitat virtualment "El forn del riu Negre...", "L'església preromànica de Santa Àgata", "El pont de Buida-sacs", "El molí de Buida-Sacs" i "El pou de gel de Clariana de Cardener". Clicant sobre els enllaços anteriors ho podreu recordar.


A tocar de l'Ajuntament faig la fotografia anterior en la que podeu veure, a l'esquerra, l'església de Sant Serni ( 1 ) construïda l'any 1.927 imitant l'estil romànic i protegida com Bé Cultural d'Interès Local ( BCIL ) i a la dreta, amagat entre els arbres, el castell de Clariana on encara queden restes de la primitiva església romànica del segle XII de Sant Serni ( 2 ).


Per enfilar-nos al que queda del castell ens cal anar fins al cementiri on veureu que hi ha tres camins. Sento dir-vos que hem agafar el del mig, que és el que té una pendent més pronunciada. Anant per la tercera sendera a l'esquerra que trobareu pujant en pocs minuts veureu el castell.


El castell, mig enrunat, que corona el turó tingué una gran importància estratègica. Cal estar molt atents durant la visita perquè la vegetació pot tapar forats i en alguns llocs el perill d'enfonsament és evident...


Abans d'acabar de pujar ens aturem a observar, entre la densa vegetació les restes d'un trull. A l'interior de la circumferència groga podeu veure algunes de les rajoles.


Ara sí, fem un últim esforç perquè el castell de Clariana ens està esperant, impacient, per explicar-nos la seva història.


La petita sendera ens deixa al costat de la primitiva església romànica de Sant Serni, que com podeu constatar a la fotografia següent i a les properes li cal una restauració urgent.


Si anem a la dreta podrem gaudir del paisatge de la Plana de Flotats, però abans donem un cop d'ull al mur en el que hi ha dues portes d'arc de mig punt. A la primera que trobem, per la que entrem a l'església, no hi queda cap de les dovelles perquè algú les ha pispat.


Deixem per un moment Sant Serni per quedar bocabadats amb la bellesa de la Plana de Flotats, que podeu veure entre la vegetació i les runes a la part superior dreta de la propera fotografia, on conflueixen els rius Cardener i Negre.


Des d'aquest castell, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional ( BCIN ). es podien fer senyals als castells de Navès, Solsona, Pinós i Cardona.


Entrem, amb molta cura, a la primitiva església de Sant Serni ( o Sadurní ) d'estil romànic. El document més antic en el que se'n fa referència és de l'any 1.035.


L'església, molt malmesa, té una nau rectangular coberta amb volta de canó i no té absis. La planta i l'estructura de Sant Serni han tingut moltes adaptacions i poc queda de l'església primitiva. 

L'estructura romànica va ser modificada als segles XVII i XVIII quan s'obrí una porta a llevant destruint l'absis. Possiblement aquesta porta donava accés a una rectoria annexa edificada sobre les ruïnes del castell.
 
 
Veient l'estat de conservació es fa difícil entendre com es pot deixar caure un edifici que té la catalogació de Bé Cultural d'Interès Nacional des del 1.949...


Dues de les capelles laterals excavades al gruix del mur, d'estil renaixentista, són els dos espais més ben conservats de l'església.



A la dreta de la capella renaixentista anterior podem veure el poc que queda d'una de les altres capelles laterals.


Sortim de l'atrotinada església que fou parròquia fins que, entre 1.902 i 1.905, es construí una nova església amb la mateixa advocació a tocar de la carretera de Manresa.
A la propera fotografia podeu observar els murs i la torre de planta quadrada sobre un antic portal d'accés a la fortalesa militar dels segles XII - XIII.


El castell de Clariana està situat al límit dels antics comtats d'Osona i d'Urgell. El castell era propietat de la família vescomtal dels Cardona.


Malgrat que el conjunt arquitectònic està molt malmès i barrejat amb restes de construccions posteriors us recomano pujar-hi i gaudir-ne.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada