dissabte, 2 de setembre del 2023

Sant Pau, joia del modernisme ( 5 ).

A l'entrada anterior dedicada al recinte modernista de Sant pau vàrem acabar la visita virtual dels quatre pavellons de l'ala est, tots destinats als homes. Avui donarem un cop d'ull als quatre de l'ala oest que estaven destinats a les dones. 


El Pavelló de la Mare de Déu de Montserrat, el quart de l'ala oest, estava dedicat a la cirurgia general. Malauradament és un dels pavellons en els que no està permès visitar l'interior. Té dos pisos i semisoterrani i és, juntament amb el Pavelló de Sant Manuel, un dels de més superfície construïda dels recinte modernista.
Al centre de la fotografia anterior podeu veure el Pavelló de la Mare de Déu de Montserrat, a l'esquerra el Pavelló de la Mare de Déu de la mercè i a la dreta l'ala de farmàcia de l'edifici del Convent.


Recordeu que a la primera entrada dedicada al recinte modernista de Sant Pau vàrem començar a visitar el Pavelló de Sant Salvador. Al forat de l'escala d'aquest pavelló hi ha exposat un terminal de pinacle ( ca. 1.906 - 1.910 ) de ceràmica i esmalt vitrificat dissenyat per Lluís Domènech i Montaner. Aquesta peça fou fabricada per a la rotonda del Pavelló de la Mare de Déu de Montserrat.


Com podeu veure a la fotografia de detall la cúpula està envoltada de pinacles de més alçada que la resta. A cada pavelló la decoració de les teulades, dibuixada amb teules de colors de ceràmica vidrada, és diferent. La cúpula de la rotonda és més alta que les dels altres pavellons i té forma ovalada. El pavelló, construït en la primera fase de les obres del recinte ( entre 1.902 i 1.912 ) té un pis més que la resta de pavellons de l'ala oest.


Deixem el Pavelló de la Mare de Déu de Montserrat per observar l'exterior del Pavelló de la Mare de Déu de la Mercè, del que podeu veure la façana principal a la fotografia anterior. És el tercer de l'ala oest i l'interior tampoc es pot visitar. Edificat a la primera fase de les obres ( 1.912 - 1.912 ), estava dedicat a la ginecologia. A la façana principal hi ha la imatge de la Mare de Déu de la Mercè, obra d'Eusebi Arnau.


La curvatura de la cúpula comença a un nivell més baix que la de les cúpules dels altres pavellons, però té la mateixa alçària. La decoració de la cúpula de la rotonda es bastant diferent a la de les altres. Com podeu constatar a la propera fotografia de detall, entre els pinacles, la cúpula està decorada amb medallons de pedra que contenen trifolis de ceràmica vidrada blava.


L'estructura d'aquest pavelló segueix la de la majoria dels altres pavellons del recinte modernista, planta i semisoterrani. A la fotografia següent podeu veure el semisoterrani de la rotonda, la planta ( on hi ha la sala de dia amb grans finestrals ) i la cúpula.


La fotografia següent de detall ens permet observar la decoració amb rajola de ceràmica vidrada blava i blanca que hi ha als carcanyols dels finestrals apuntats de la rotonda. Podeu constatar que a sobre comença la curvatura de la cúpula.


A la propera fotografia, també de detall, podeu observar la senzilla bellesa de la decoració floral de ceràmica vidrada de la torre de l'aigua.


A la fotografia següent podeu veure a la dreta la façana principal del pavelló  i a l'esquerra de la rotonda la façana de la gran sala central on hi havia els llits dels malalts.


Deixem el Pavelló de la Mare de Déu de la Mercè per apropar-nos al Pavelló de la Mare de Déu del Carme, el segon de  modernista.


Com podeu veure a la fotografia anterior aquest pavelló segueix l'estructura dels altres, planta i semisoterrani. Sobre la porta principal hi ha l'escultura de la Mare de Déu del Carme, obra d'Eusebi Arnau.


A la planta, a ran del jardí, hi havia la sala central per a l'estada de malalts amb vint-i-vuit llits i al cos posterior petites habitacions d'aïllament. A l'esquerra de l'entrada, la sala de dia i a la dreta els despatxos mèdics. 
Al centre de la propera fotografia podeu veure la façana de la gran sala central on hi havia la majoria dels malalts. A la dreta, la rotonda del Pavelló de la Mare de Déu de la Mercè i a l'esquerra una petita part de l'edifici d'Operacions també conegut com a Pavelló de Sant Cosme i Sant Damià.


Els pavellons es diferencien per l'ornamentació de les cobertes, de la cúpula i els grups escultòrics. A la propera fotografia podeu veure quatre de les onze nervadures radials de la cúpula.

El pavelló també fou edificat en la primera fase de les obres ( 1.902 - 1.912 ). Al soterrani, destinat als serveis, també hi havia un laboratori.
 
 
La gran sala central s'està rehabilitant per deixar-la com fa cent anys. A la fotografia anterior la podeu veure amb una antiga fotografia de gran format al fons, i a la propera de detall podeu veure millor la fotografia de gran format que ens mostra com era la sala.


Aixecant la mirada podem constatar la gran feinada que suposarà pels encarregats de la rehabilitació deixar com nova la volta coberta de rajoles de ceràmica vidrada...


Inicialment el pavelló estava dedicat a la Medicina General. A partir d 1.960 acollí el Servei de Patologia Digestiva.
Sortim del pavelló de la Mare de Déu del Carme per donar un petit cop d'ull al primer dels pavellons de l'ala oest, que estava s'està rehabilitant. És el Pavelló de la Puríssima Concepció.


Tota una feinada perquè cal fer el desmuntatge i enderrocs dels elements no originals de la coberta i de les façanes. Caldrà rehabilitar i consolidar façanes, cobertes planes, fusteries exteriors, conjunts escultòrics...


Les bastides tapen parcialment l'exterior del pavelló que es començà a construir l'any 1.905, però al 1.911 es van paralitzar totes les obres perquè s'havia acabar el llegat de Pau Gil. En aquell moment el pavelló estava gairebé acabat. Les obres es van reprendre l'any 1.916 gràcies a nous llegats.
A la fotografia anterior podeu veure la cúpula de ceràmica vidrada que està decorada amb creus de Malta.
A la propera i última entrada sobre el recinte modernista de Sant Pau visitarem virtualment el Pavelló de l'Administració un edifici que us deixarà totalment bocabadats.
Atentament. 
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada