dijous, 7 de desembre del 2023

Un cop d'ull a la Fundació Joan Miró ( 1 ).

A l'entrada anterior dedicada a Barcelona vàrem observar detalladament el Pavelló Mies van der Rohe ubicat a pocs metres de la plaça de Carles Buïgas, on hi ha la Font Màgica de Montjuïc. Vaig explicar-vos al final de l'entrada que enfilaríem la muntanya de Montjuïc fins a la plaça de Neptú per gaudir de la Fundació Joan Miró.


Mentre hi  pugem podem observar a vista d'ocell part de la ciutat. A la fotografia anterior podeu veure l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya ( 1 ) ubicat a l'antic pavelló de La Caixa a l'Exposició Internacional del 1.929. Al fons, la Sagrada Família ( 2 ) d'Antoni Gaudí i la Torre Glòries ( 3 ) de l'arquitecte francès Jean Nouvell.


Quan arribem a la plaça de Neptú ens dóna la benvinguda l'edifici d'estructura racionalista més important de la ciutat de Barcelona, obra de Josep Lluís Sert i López ( 1.902 - 1.983 ).


L'edifici, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, és la seu de la Fundació Joan Miró. Una amplia rampa ens convida a entrar-hi per la porta principal. Com podeu veure a la propera fotografia sobre la porta principal podem llegir l'acrònim CEAC ( Centre d'Estudis d'Art Contemporani ).


Inaugurat l'any 1.975 fou ampliat els anys 1.988 i 2.000 per l'arquitecte Jaume Freixa i Janariz amb l'objectiu de donar cabuda a nous serveis i augmentar l'espai expositiu Les obres es van fer seguint el disseny de Josep Lluís Sert,. A la dreta de la porta, com podeu constatar a la fotografia anterior, hi ha l'escultura de bronze del 1.970 Personatge ( 200 X 120 X 90 centímetres ). La podeu observar millor a la fotografia següent.


L'edifici està fet amb formigó pintat de blanc amb les marques dels encofrats a la vista. El nucli central està format per un pati central quadrat ( el Pati de l'Olivera ) que és el nexe  entre els cossos que formen el museu. Els altres patis són el del Garrofer i el Nord.


La Fundació Joan Miró custodia algunes de les obres més importants del pintor barceloní. Entra pintures, escultures i tapissos hi ha 14.000 peces i, a més a més, 8.000 dibuixos preparatoris de les obres.
A la fotografia anterior i a les dues properes podeu veure el Pati del Garrofer, de forma poligonal i 300 metres quadrats de superfície. Li dóna nom el garrofer centenari portat des del Baix Camp, comarca molt estimada per Joan Miró. El terra és de fusta tropical i rajola blanca a la zona de la terrassa del restaurant. Hi podeu observar tres escultures anomenades Dona fetes per  Miró i Joan Gargy Artigas en gres esmaltat l'any 1.978 i que tenen una alçària entre 160 i 168 centímetres.
 
 
L'escala central de la Fundació Joan Miró ens permet gaudir dels volums dissenyats per Josep Lluís Sert i López. 


La Fundació Joan Miró fou la primera institució de Barcelona creada a partit de la feina conjunta d'un artista i un arquitecte. Deixem el Pati del Garrofer per anar al pati central de planta quadrada, el Pati de l'Olivera.
 
 
El pati,  nexe  entre els cossos que formen el museu, té una superfície de dos-cents metres quadrats. Les parets són de formigó, vidre i rajoles de pedra i hi ha un passadís de rajoles cuites, una zona de gespa i evidentment una olivera. Abans de marxar del pati central aixecant la mirada podem gaudir de l'arquitectura de Josep Lluís Sert.


A pocs metres del Pati de l'Olivera ens espera el Pati Nord que ens regala unes vistes espectaculars de Barcelona. De planta rectangular, el patí està presidit per un estany amb l'escultura de Joan Miró "Lluna, sol i una estrella", del 1.968.


A la propera fotografia podeu veure més detalladament l'escultura de bronze i ciment pintat que mesura 364 X104 X 97 centímetres. Sun, Moon and One Star (Lluna, sol i una estrella) . Estudi per a un monument ofert a la ciutat de Barcelona és una donació del marxant Pierre Matisse que era el fill petit del pintor Henri Matisse
Aquesta obra, amb una alçària de trenta metres, s'havia d'ubicar al capdamunt del Parc Cervantes de l'Avinguda Diagonal.

 
Inicialment Joan Miró la va dissenyar per a la ciutat de Chicago però van abandonar el projecte al no trobar finançament. L'any 1.989 els responsables de la ciutat de Chicago van construir l'obra en bronze, ciment i ceràmica. Va ser la primera obra que Miró dissenyà per a un espai públic d'una gran ciutat.
A la propera entrada dedicada a Barcelona continuarem passejant pels diferents espais de la Fundació Joan Miró.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada