dissabte, 23 de desembre del 2023

Un cop d'ull a la Fundació Joan Miró ( 2 ).

A la primera entrada dedicada a la Fundació Joan Miró ens vàrem quedar bocabadats amb les espectaculars vistes de Barcelona que ens regala el Pati Nord.


Abans de començar el recorregut per les diferents sales a la propera fotografia podeu veure d'esquerra a dreta, l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya ( 1 ), el Palau d'Alfons XIII ( 2 ), les Torres Venecianes ( 3 ), el Museu d'Arqueologia de Catalunya ( 4 ), el Teatre Lliure de Montjuïc ( 5 ), el Mercat de les Flors ( 6) i la Torre de Collserola ( 7 ).


A les Sales 11 -12 ( B ) ens està esperant la Font de Mercuri de l'escultor estatunidenc Alexander Calder, una obra del 1.937, que podeu observar a la propera fotografia en la que darrere del vidre es veu el Pati Nord. La font, feta amb ferro, alumini pintat i mercuri mesura 114 X 293 X 196 centímetres.


A la part superior de la fotografia anterior, i a la següent de detall,  podeu veure la reproducció fotogràfica feta l'any 1.973 per Hugo Paul Herdeg custodiada a la Calder Foundation, New York / Art Resource, NY  . Calder va fer aquesta escultura per al Pavelló Espanyol de l'Exposició Universal de París del 1.937 on s'exposà, entre les obres d'altres artistes,  amb el Guernica de Picasso i El Segador obra desapareguda de Joan Miró. Josep Lluís Sert i Lluís Lacasa varen construir el Pavelló de la República Espanyola.


La font en la que hi podem llegir MERCURE ESPAGNOL D'ALMADEN, és una donació d'Alexander Calder. En aquell moment a Almadén s'extreia el 60% del mercuri mundial. Calder homenatjà al poble d'Almadén que fou molt castigat per les tropes franquistes durant la Guerra Civil.


A la Sala 12 quedareu bocabadats amb el Tapís de la Fundació obra de Joan Miró i Josep Royo l'any 1.979. L'espectacular tapís, fet de jute, cànem i llana, mesura 750 X 500 centímetres.


A la part inferior dreta, com podeu constatar a la propera fotografia de detall, hi ha la signatura Miró Royo. Les primeres obres tèxtils de Miró en col·laboració amb Josep Royo són del 1.972.


La majoria de les 14.000 obres de la col·lecció de la Fundació Joan Miró van ser fonades pel mateix artista. Altres provenen de les col·leccions de la seva dona Pilar Juncosa Iglesias i del seu amic Joan Prats i Vallès.


El crític d'art Alexandre Cirici i Pellicer anomenà l'obra tèxtil de Joan Miró sobreteixims. A la fotografia següent podeu veure l'obra del 1.973 Sobreteixim dels vuit paraigües que mesura 312 X 593 X 40 centímetres.


Un sobreteixim no és exactament ni una pintura, ni una escultura, ni una obra tèxtil. La tècnica emprada és un acrílic i objectes damunt un sobreteixim fet a mà per Josep Royo. L'obra és una donació de Joan Miró.

A la Sala 3 podem veure, d'esquerra a dreta, el tríptic d'acrílica sobre tela L'Espoir du condamné à mort ( L'esperança del condemnat a mort ). Fets el dia 9 de febrer de 1.974 mesuren 267 X 351 centímetres. Els primers dibuixos preparatoris són del 1.969 però Miró no els va considerar acabats fins dos mesos després de l'execució del militant anarquista Salvador Puig Antic el dia 2 de març de 1.974.

Mentre feu el recorregut pels diferents espais expositius aprofiteu per gaudir de l'arquitectura de l'edifici d'en Sert. De la claredat de les formes, de les proporcions, dels sostres alts, de la il·luminació natural indirecta... 
 

 A la propera fotografia podeu veure dues escultures de bronze. A l'esquerra Dona i ocell del 1.969 ( 110 X 60 X 30 centímetres ) i a la dreta Personatge, del 1.970 ( 118 X 48 X 37 centímetres ). Les dues són un dipòsit de la Gallery K. A.G.
 

 A la Fundació Joan Miró, que va obrir al públic el dia 10 de juny del 1.975, s'hi organitzen exposicions temporals d'artistes dels segles XX i XXI.


A la fotografia anterior podeu veure d'esquerra a dreta, les obres de Joan Miró  Cabell perseguit per 2 planetes ( 1.968 ), L'ala de l'alosa aureolada pel blau d'or arriba al cor de la rosella abaltida damunt la plana ornada de diamants ( 1.967 ) i Cançó damunt fons blanc ( 1.966 ).
A la propera i última entrada dedicada a la Fundació Joan Miró, acabarem de visitar les ales i ens enfilarem a les cobertes amb ús de terrat.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada