diumenge, 3 de desembre del 2023

Itsasmuseum Bilbao ( 1 ).

El canvi que ha transformat radicalment la ría de Bilbao i el seu entorn és espectacular. Un dels llocs on es pot gaudir d'aquest canvi és al moll Ramón de la Sota on, en el que abans era una vella drassana, actualment hi ha un magnífic passeig al costat de la ría. Ramón de la Sota y Llano  ( 1.857 - 1.936 ) fou un important empresari navilier, advocat i polític del Partit Nacionalista Basc L'any 1.900 fundà en aquests terrenys la Compañia de Construcción y Reparación de Buques Euskalduna.
Avui començo una sèrie d'entrades en les que gaudirem la part exterior del Museo Marítimo Ría de Bilbao -MMRB- ( Itsasmuseum Bilbao ). Aquest museu té una superfície total d'uns 27.000 metres quadrats dividida en dos espais. El que veurem és l'espai exterior dels antic dics on hi ha embarcacions, àncores, boies, la Grúa Carola... 


A la fotografia anterior podeu veure l'Euskalduna zubia ( el pont Euskalduna ), obra de l'enginyer Javier Manterola Armisén. A Lleida també tenim una obra d'aquest enginyer navarrès, el pont de Príncep de Viana.
Si, sense moure'm del lloc des del que he fet la fotografia anterior, em giro puc mostrar-vos parcialment l'Euskalduna jauregia ( el palau Euskalduna ) que observarem detalladament en una propera entrada.


Sota l'estructura del pont Euskalduna podeu veure l'espectacular gigapanoràmica de la capital de Bizkaia que l'any 2.018 va fer Juan Ignacio Llana Ugalde, i a la dreta de fotografia següent l'accés a l'espai interior de l'Itsasmuseum Bilbao


La gegantina fotografia d'altíssima resolució, que mesura 21,32 x 2,77 metres, està impresa sobre el mateix material tèxtil amb el que es fabriquen els globus aerostàtics d'última generació. La propera fotografia deixa molt clar que el palau Euskalduna està a tocar de la gigapanoràmica.


Per fer la gigapanoràmica es van combinar 273 fotografies fetes des del monte Arraiz amb la ròtula robòtica motoritzada GigaPan Epic Pro desenvolupada per la NASA.


La gigapanoràmica està muntada sobre una caixa retroil·luminada ( il·luminada pel darrere ) que ens permet observar-la detalladament malgrat les condicions de la llum natural del moment. Penseu que, a més amés d'estar col·locada sota un pont, a Bilbao són molts els dies grisos.


Podem gaudir d'una àmplia visió de la ciutat de Bilbao i el seu entorn i de la ría fins a la seva desembocadura a l'Abra
A la propera fotografia de detall he dibuixat una circumferència groga en la que podeu veure al seu interior el palau Eskalduna. Us podeu fer una idea d'on està ubicat l'Itsasmuseum Bilbao.


Per acabar aquest cop d'ull a la gigapanoràmica a la propera fotografia de detall podeu veure d'esquerra a dreta: l'edifici La Literaria de la Universitad de Deusto ( 1 ) que es va començar a construir l'any 1.883 seguint el projecte de l'arquitecte Francisco de Cubas y González Montes, la torre Iberdrola ( 2 ) de l'arquitecte argentí César Pelli, el Museu Guggenhein ( 3 ) de l'arquitecte canadenc Frank Gehry i el Puente de la Salve ( 4 ) construït a principis dels setanta del segle passat per l'enginyer Juan Batanero i que fou restaurat i ampliat amb "L'arc rouge" ideat per l'artista francès Daniel Buren l'any 2.017.


Al número u del moll Ramón de la Sota trobem l'entrada a la zona interior del museu però, com ja us he explicat abans, en aquesta sèrie d'entrades passejarem al costat de la ría per descobrir la proposta museística exterior.


Avançant uns metres més ja podem començar a gaudir de les peces exposades al que foren els antics dics d'Euskalduna inaugurats l'any 1.868. És el poc que queda, encara que parcialment per les mutilacions que patiren durant la demolició de la mítica Compañia de Construcción y Reparación de Buques Euskalduna , que ens recorda la construcció naval de la villa de Bilbao.


A la fotografia anterior podeu veure a l'esquerra la Casa de bombas ( de color blanc ) que acollia les bombes de buidatge ( las bombas de achique ) que s'empraven per buidar l'aigua dels dics i mantenir-los secs. Darrere de la petita construcció hi ha el pont Euskalduna i en primer terme les espectaculars cadenes i àncores que observarem detalladament a la propera entrada dedicada a l'Itsasmuseum Bilbao.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada