divendres, 17 d’octubre del 2008

Costa Brava "100 anys"

El 12 de setembre es va fer a l'Auditori dels Jardins de Cap Roig de Calella de Palafrugell l'acte inaugural del Centenari de la Costa Brava.
Feia just 100 anys que Ferran Agulló havia escrit a La veu de Catalunya l'article Per la Costa Brava, on per primera vegada s'anomena així la costa des de la desembocadura del riu Tordera fins a la frontera amb França.
Aprofitant aquest centenari volia parlar de diferents llibres que ens proposen descobrir-la.
El primer, i més antic, fou editat per Destino l'any 1941. Parlo de la Guia de la Costa Brava escrita per Josep Pla.
Pertany a la col·lecció Guias de España en la que Destino va triar grans escriptors : Josep Pla, Pio Baroja, José Mª Pemán, Joan Fuster, Gómez de la Serna,...
En el seu moment es va dir que era el primer llibre escrit en prosa autènticament turística.

El llibre és genial, difícil de trobar ( és un llibre editat fa més de 60 anys) . Mireu les biblioteques importants o a uniliber ( cercador de llibres antics).
Josep Pla va dir:
"No puedo negar que este libro me interesa. En la Guia está una parte de mi infancia y de mi adolescencia,y muchos sueños de la edad madura;estan también detrás de las palabras, muchos amigos y muchas horas de las que no se olvidan. Además, yo quiero este trozo de tierra entrañablemente."
Si heu passejat per la Costa Brava i n'esteu una mica enamorats, el llibre és imprescindible. Us sorpendran les fotografies, les descripcions, les olors,... i és que han passat 60 anys!.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada