dijous, 16 de juliol del 2009

Arrantzales: pescadors i mariners (2).

Els mariners i pescadors bascos van ser durant molt temps uns grans baleners. La pesca de la balena i la posterior del bacallà no tenien secrets per a ells. Fins i tot van ensenyar la tècnica de la pesca de la balena als anglesos, holandesos i danesos.
Avui volia recomanar un llibre editat per Txertoa , que ens descobreix aquest ofici desaparegut de les costes basques: Los vascos y la pesca de la ballena.



Mariano Ciriquiain Gaiztarro ens presenta un estudi molt complert on podem conèixer les llegendes, supersticions i fantasies entorn al món de les balenes. Explica les tècniques de la "caça" de la balena, l'aprofitament , la distribució, el comerç,...
És molt interessant com repartien les balenes: una part era pel rei, altra per l'església .Als estaments civils també els hi corresponia una part i la resta pels mariners i armadors.
Un llibre molt documentat que ens ratifica als bascos com a grans mariners.Fins i tot una de les especies fa referència a la costa basca: Balaena biscayensis.
Aquests mariners van pescar per tot el Cantàbric, Terranova, Spitzberg i Groenlàndia. Comerciaven amb els productes obtinguts de la balena amb mitja Europa.
Atentament.
Senyor i

1 comentari:

  1. Història de les pobres balenes.
    Poc s'imaginaven aquells valents pescadors la capacitat de comunicació de les balenes, la seva pertinença a una família i les responsabilitats que això comporta, els sentiments de pèrdua que es generaven quan es pescava i es pesca a un membre del grup familiar...

    La historia ens ajuda a aprendre, si volem, es clar!

    ResponElimina