dilluns, 20 de juliol del 2009

Història i fantasia a Hondarribia (2).

Torno al taller Menina Marionetas i aquesta vegada gaudeixo de les explicacions de Idoia, una dona que estima la seva feina. Idoia Seijo i Jonan Basterretxea treballen des de 1.983 a Hondarribia creant marionetes, titelles, capgrossos, ...
És molt interessant la recerca d'informació que fan per crear els seus personatges. Han fet marionetes que representen elements de Les Pastorals de Zuberoa ( al País Basc Francès). Aquestes representacions teatrals a l'aire lliure, cantades en euskera, tenen les seves arrels a l'Edat Mitjana.Participa la majoria dels habitants de la localitat. També podem trobar marionetes de personatges de la cultura popular de La Rioja.

He fullejat el llibre de Maria Elena de Arizmendi Amiel "Vascos y trajes" editat l'any 1.976 per la Caixa d'Estalvis de San Sebastián. És un llibre molt ben editat , amb moltes referències i amb unes imatges que ens ajuden força per vestir les marionetes.

Fotografia del llibre Vascos y trajes.
Sorprenents són els vestits de "Montañesa Fronteriza". Aquestes dones van patir persecució i les van acusar de bruixes. Ara, si entreu al taller Menina, estareu envoltats per elles i us semblarà, per un moment, que esteu a les coves de Zugarramurdi.

Si passegeu per Hondarribia, feu una visita a l'Idoia i en Jonan. Tot un plaer.
Atentament.
Senyor i

1 comentari: