dimarts, 5 de gener del 2010

Col·lecció de caganers.

Sí, heu llegit bé, avui volia proposar-vos una passejada pel Carrer Major per anar a veure l'exposició Caganers, a la Sala Montsuar de l'Institut d'Estudis Ilerdencs a l'espai petit ( l'entrada és després del magnífic pati gòtic civil català). Fins al 12 de gener podeu donar un cop d'ull a la Col·lecció Llorach, que està formada per més de tres-cents caganers. A partir del 1.988 visitant diferents fires de Nadal s'ha format aquesta col·lecció que conté figures tradicionals, figuretes de disseny, pins , reproduccions impreses,...

Gairebé totes les figuretes són d'argila , però a la col·lecció hi ha figures de sal, gres, xocolata, cera,...És una exposició de caganers anònims, populars; no veureu polítics ni esportistes, ni cap altre que no estigui relacionat amb el món del pessebre. Fins i tot, nens i nenes descobrireu un caganer més petit que una moneda d'un cèntim. Però tranquils , hi ha una bona lupa per poder apreciar amb tot detall el petit caganer.


Diuen que el caganer es va incorporar al pessebre al segle XVIII . Joan Amades al seu Costumari Català ens explica que el caganer és una figura obligada dels pessebres vuitcentistes, i que era l'encarregat de femar la terra per tal d'assegurar per l'any següent bones collites.
Ara que fem anar els adobs químics a tort a a dret, aprenem del caganer....
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada