dimarts, 20 de juliol del 2010

Esglai al soterrani de la rectoria.

El nucli històric de Coll de Nargó està enfilat dalt d'un pujol. Carrers costeruts , cases amb façanes de pedra i balcons de fusta. Pujo pel carrer Unió i veig oberta la porta de l'antiga rectoria. Em sembla sentir un soroll estrany i com sempre la curiositat em guanya...Molt a poc a poc baixo les escales que porten al soterrani i arribo a un espai amb molt poca llum.
.- Bon dia, senyor i.
Nens i nenes , al girar-me i veure qui parla, em quedo de pedra.


No m'ho puc creure un monstre esgarrifós al soterrani ! En el moment en que començo a córrer escales amunt, el monstre torna a parlar.
.- No corris, sóc la Montse. El crani de Tiranosaurus Rex que t'ha espantat, forma part de la Sala d'Exposicions.
.- De la Sala d'exposicions?. Quin descans Montse. Ja sé que els monstres no existeixen, però he de reconèixer que m'he espantat.
.- Doncs tranquil·litzat gaudeix de la visita a la Sala d'Exposicions Límit K-T.


Entrar a l'antiga rectoria es remuntar-se 65 milions d'anys enrere. Estic parlant del període en el que es van extingir els dinosaures i la majoria de les especies . Se suposa que va ser per l'impacte d'un meteorit. Acabava així l'era dels rèptils i començava la dels mamífers. Científicament és el final de l ' Era Secundària , en concret del Cretaci (K); i el començament de l'Era Terciària (T). Per això coneixem aquest moment com a Límit K-T. Com a conseqüència d'aquest gran cataclisme les planes al·luvials de Coll de Nargó, molt properes al mar, on els dinosaures feien la posta dels seus ous van desaparèixer i els dinosaures es van extingir.

Al segle XX es va fer una gran troballa, el jaciment paleontològic de la vall del riu Sallent. Els resultats de les excavacions són impressionants. han descobert 900 nius, 20 zones amb ossos o fragments i 3 rastres de petjades.
Els científics, nenes i nens, diuen que aquest jaciment és un dels quatre més importats del món. Els altres estan al Desert del Gobi ( Mongòlia), a la Patagònia (Argentina), i a Montana ( Estats Units).


A Coll de Nargó la proposta museística és doble. Per una banda tenim la visita al mateix jaciment on podeu gaudir del Mirador del Cretaci . Al nucli històric de Coll de Nargó cal visitar el Museu dels Dinosaures Límit K-T, situat a l'antiga rectoria.
A la planta baixa de la rectoria hi ha dues sales dedicades als dinosaures terrestres i una als marins. Una sala recrea el despatx d'un geòleg de principis del segle XX, i el passadís ens serveix per explicar la línia del temps. El soterrani està dedicat a l'extinció dels dinosaures. No us espanteu, al veure el crani del Tiranosaurus Rex!. També hi podeu veure un audiovisual.

El museu és molt petitet, però no deixeu de visitar-lo i escolteu molt bé les magnífiques explicacions de la Montse.
Aquest estiu, Límit K-T.
Atentament.
Senyor i

7 comentaris:

  1. Algun dia hauré de conèixer aquesta Montse tan, tan... especial i intentar aprendre a explicar les coses tan bé com ella. ;-)

    ResponElimina
  2. Apreciada senyora:
    És gratificant veure que petits pobles tenen grans iniciatives i gent amb moltes ganes de treballar. Escoltar les explicacions de la Montse de Coll de Nargó i de la Montse del Sant Jordi... tot un plaer!
    Atentament.

    ResponElimina
  3. Som les nenes i els nens de primer:
    Ens ha agradat el que hem vist diu l'Ainara. El Carlos diu que un dia que vagi a la Seu passarà a mirar-ho. En Cristobal diu que si pot un dia anirà a mirar el crani. El Gerard diu que li ha agradat molt veure el cap.

    ResponElimina
  4. Nenes i nens de primer. La visita al museu de Coll de Nargó us permetrà descobrir molts secrets dels dinosauris.
    Atentament.

    ResponElimina
  5. Som els nens i les nenes de segon.
    El Jordi diu que eren molt xulos els dinosaures marins. El Josep diu que va veure a l'IMAX un programa en el que un paleontòleg va dir que la pluja va destapar un fòssil. A l'Andrea li ha agradat el crani del museu. Ens ha agradat molt i esperem anar al museu.

    ResponElimina
  6. Som els nens i nenes de segon:
    Ens ha agradat molt veure els dinosaures i ens agradaria anar al museu i visitar els nius.

    ResponElimina
  7. Nens i nenes de segon ja veig que com sempre teniu moltes ganes d'aprendre i molta curiositat. Felicitats.
    Atentament

    ResponElimina