diumenge, 22 de gener del 2012

El misteri del carrer major de Cervera ( i 2 ).

El que m'explicava la picaporta atrotinada del carrer major, és que en aquell edifici on es van reunir els representants dels nobles, militars i l'església l'any 1.359 es va celebrar la Cort General de Catalunya. Aquest fet històric va ser l'origen de la Diputació General, la Generalitat.

La Generalitat va néixer com a un organisme delegat de les Corts. L'Acta de les Corts de Catalunya del 1.359, que podeu consultar a l'Arxiu Comarcal de la Segarra, recull el nomenament de dotze persones. Tres representants dels nobles, tres dels militars, tres de l'església i tres del rei ; tenien la tasca de governar el regne.

L'acta està datada el 19 de desembre del 1.359 a l'església de Santes Creus de Cervera. Està redactada en llatí. És un pergamí amb segell reial pendent , de plom.

Font fotografia: Web Patrimoni gencat. Arxius.

El segell reial té forma rodona i es pot apreciar la figura de Pere III assegut en un seient de cerimònia ( setial), gòtic. També podem llegir la llista de títols nobiliaris del rei.

Font fotografia: Arxiu Comarcal de la Segarra.

Aprofito aquesta explicació per recomanar-vos el còmic "Viatge a l'origen de la Generalitat", editat pel Centre Municipal de Cultura de Cervera , amb text de la historiadora M.Teresa Salat. Ton Granell s'encarrega de les il·lustracions. Còmic fet amb rigor històric i ambientat al segle XIV.
Algú roba el pergamí que es va signar a les Corts i que es guarda a l'Arxiu Comarcal de la Segarra. L'arxiver i la seva neboda viatgen en el temps i esbrinen que ha passat...


Com podeu veure, nenes i nens, el carrer major de Cervera ens parla de fets històrics molt importants. Penseu que el president actual, Artur Mas i Gavarró, és el president 129 de la Generalitat. El primer va ser Berenguer de Cruïlles al 1.359.
Atentament.
Senyor i

2 comentaris:

  1. Ei Senyor i, m'heu il·lustrat sobre manera! L'he trobat molt interessant aquesta entrada!! He après moltes coses.

    ResponElimina
  2. Gràcies Sònia pel teu interès.
    Atentament.

    ResponElimina