divendres, 4 de maig del 2012

Una casa feta de llibres ( 2 ).

Entro emocionat a l'estudi de José Saramago. Durant la seva llarga estada a Lanzarote ( 18 anys), l'escriptor va utilitzar diferents ordinadors, però sobre la taula de treball ha quedat l'últim que no era un portàtil.
Als prestatges hi ha els diccionaris que més utilitzava i al costat els deus discos preferits: Mozart, Beethoven, Bach, Béla Bartók, Lopes-Graça,...

El moble que hi ha davant de la taula de treball està ple de fotografies de les persones que Saramago estimava. Els pares, padrins, la seva filla, els nets i la seva dona. El discurs per recollir el Premi Nobel de Literatura de l'any 1.998 començava amb aquestes paraules: " L'home més savi que he conegut a la meva vida no sabia ni llegir ni escriure". Aquest home era el seu avi Jerónimo Hilário, a qui va dedicar el llibre Claraboia.

Podem veure una còpia del diploma del premi Nobel de Literatura. L'original el tenen a la Biblioteca Nacional de Portugal.
Em va sorprendre la col·lecció de tinters de ceràmica o de plata, de plomes estilogràfiques i d'obrecartes.

Al darrere de la butaca en la que va treballar fins que es traslladà a la biblioteca, els prestatges estan plens dels llibres de consulta més freqüents.

Al costat de la finestra podem veure les fotografies del moment del lliurament del premi Nobel i un llibre obert per la pàgina on comença el seu discurs. A la vora hi ha altres records de Stockholm.
Sortim de l'estudi i anem al saló de descans i al dormitori que descobrirem en la propera entrada dedicada a Una casa feta de llibres.
Atentament.
Senyor i

2 comentaris:

  1. No em puc imaginar un lloc amb mès caliu per escriure. Envoltat per la seva presència. Envoltada de la llum de la finestra i l'olor a llibre i fusta..

    ResponElimina
  2. Sònia: Tota la casa és màgica. Aviat visitarem la biblioteca de José Saramago al blog.
    Hi ha un projecte fantàstic.A la planta que està sobre la biblioteca es farà una residència temporal- en dos apartaments- per escriptors.
    Atentament.

    ResponElimina