dilluns, 26 de novembre del 2012

Fa gairebé vuitanta anys a Bebelplatz ...

Torno a enfilar l'avinguda Unter den Linden fins a Bebelplatz situada davant de la Universitat Humboldt, a pocs metres de l'Illa dels Museus. El nom actual de la plaça és un homenatge a un dels líders fonamentals del segle XIX del Partit Socialdemòcrata Alemany ( SPD), August Bebel.


Al centre d'aquesta plaça el 10 de maig del 1933 els nacionalsocialistes van cremar l'arxiu i la biblioteca de l'Institut Hirrsschfeld, dedicat a la ciència de la sexualitat i defensor de la tolerància i dels homosexuals. També van cremar milers de llibres de Thomas Mann, Erich Maria Remarque, Karl Marx, Rosa de Luxemburg, Heinrich Heine, Brecht,....


Font fotografia: Bunderarchiv.

La plaça, actualment en obres, està envoltada per l'Òpera Estatal, la catedral catòlica de Santa Eduvigis i la facultat de dret de Humboldt, que abans era l'Antiga Biblioteca.


Entre les llambordes de la plaça podem llegir plaques de bronze que recorden els fets: 
"IN DER MITTE DIESES PLATZES VERBRANNTEN AM 10 MAI 1933 NATIONAL SOCIALISTISCHE STUDENTEN DIE WERKE HUNDERTER FREIER SCHRIFTSTELLER PUBLIZIZTEN PHILOSOPHEN UND WISSENSCHAFTLER ". 
En aquesta plaça el 10 de maig del 1.933 estudiants nacionalsocialistes van cremar obres de centenars d'escriptors independents, filòsofs i científics.


A l'esquerra de la placa hi ha un fragment del poeta alemany Heinrich Heine. Esgarrifa pensar que el va escriure l'any 1.820 !!!
" DAS WAR EIN VOPSPIEL NUR DORT NO MAN BÜCHER VERBRENNT, VERBRENNT MAN AM ENDE AUCH MENSCHEN". 
Només va ser un preludi, allí on cremen llibres s'acaben cremant persones.


Enfront de la facultat de dret impressiona la instal·lació subterrània del professor d'art i escultor israelià Micha Ullman   . La biblioteca buida ( Empty Library ) sota terra i tapada amb un vidre, recorda aquesta nit tràgica i ret homenatge als intel·lectuals i escriptors perseguits pel nazisme.
Els estudiants de la Universitat Humboldt recorden cada aniversari de la crema de llibres amb una venda de llibres.
La Bücherverbrennug ( crema de llibres) s'ha repetit en molts moments històrics. Les ments totalitàries no suporten el lliure pensament.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada