dijous, 8 d’agost del 2013

Füsun.

L'escriptor turc Orhan Pamuk, Premi Nobel de Literatura l'any 2.006, va concebre un projecte sorprenent... El museu de la innocència , editada per Mondadori amb traducció de Rafael Izquierdo, ens explica detalladament la història d'amor obsessiu que Kemal sent per Füsun, una parenta llunyana. 


La lectura del llibre ens permet gaudir del retrat d'Istanbul de l'últim quart del segle XX. A l'epíleg Kemal li explica a Orhan Pamuk la seva història d'amor i li demana que en faci una novel.la.
Però El museu de la innocència no sabem si és un museu que neix d'una  novel·la o una novel·la que neix d'un museu ...
Orhan Pamuk, va comprar al cor d'Istanbul l'any 1.999 un edifici molt atrotinat per transformar-lo en museu en el que situaria una història d'amor. Tot el museu està basat en els personatges ficticis de la novel·la. L'edifici està a prop de la,  malauradament famosa, plaça Taksim.


Centenars d'objectes de la vida quotidiana de Füsun estan exposats en les 83 vitrines del museu, corresponents als 83 capítols del llibre. Molts dels objectes els robava Kemal quan visitava Füsun a casa dels seus pares. Si voleu entrar gratuïtament al museu, només cal portar el llibre i a l'entrada que hi ha a l'últim capítol us estamparan amb un segell de cautxú, una papallona...


Si esteu per Istanbul, passejant pel Pont de Galata, i passa un Chevrolet del 56, obriu molt bé els ulls,potser veureu a Kemal Basmaci i Füsun Hanim...Aprofiteu també per olorar la ciutat ( pàgina 570):
..."En el puente de Galata abrimos las ventanillas y aspiramos felices ese olor de Estambul mezcla de algas, mar, guano de palomas, humo de carbón, tubos de escape y flores de tilo"...

En el proper vídeo podeu visitar virtualment el Museu de la innocència i escoltar a Orhan Pamuk explicant tot el complicat procés creatiu .

 El museu de la innocència , un retrat fascinat d'Istanbul.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada