dimecres, 28 d’agost del 2013

21.srpen 1.968.

Passejar per Praha és molt difícil d'oblidar, no seré jo el que descobrirà la bellesa de la ciutat. La capital de la regió de Bohemia i de la República Txeca té un casc històric que des de 1.992 és Patrimoni de la Humanitat. La Plaça de Wenceslao ( Václavské námessti ) va ser fundada per Carles IV l'any 1.348 i durant segles s'anomenava el mercat de cavalls. A la Primavera de Praha i la Revolució de Vellut va acollir grans manifestacions...
La casualitat ha fet coincidir la meva passejada per aquest immens espai amb la celebració del 45è aniversari del final contundent de la Primavera de Praha. Una pantalla gegant i els plafons plens de fotografies amb explicacions en txec i anglès s'encarregaven de recordar el 21 d'agost del 1.968 ( 21.srpen 1.968 ) .


El 21 d'agost del 1.968 va acabar , a la força, la Primavera de Praha. Tancs i soldats del Pacte de Varsòvia , amb l'excepció de Romania, van ocupat les principals ciutats de Txecoslovàquia. L'Operació Danubi  va polvoritzar el somni d'un socialisme de rostre humà.


Les autoritats del Kremlin van decidir avortar l'experiment txecoslovac. La matinada del 21 d'agost des de 18 llocs estratègics de la frontera txecoslovaca van entrar les tropes del Pacte de Varsòvia. Els paracaigudistes soviètics van ocupar els aeroports de Praha i Bratislava.


En poques hores els dirigents txecoslovacs van ser detinguts per agents del KGB. La gent va protestar, però la raó de la força va guanyar a la força de la raó.


Les reformes democràtiques promogudes per Alexánder Dubcek  no van agradar als dirigents soviètics, i malgrat que el poble cridava rusove tahnete domu ( russos a casa) , el sistema repressiu va durar vint anys més...


La gent que s'aturava una estona davant dels plafons i la pantalla gegant s'emocionava recordant... Fins i tot algunes llàgrimes van lliscar dels ulls infinitament clars d'alguns txecs fins caure a les llambordes que omplen la ciutat.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada