dissabte, 19 d’octubre del 2013

Carrers de Lleida amb noms d'oficis ( 2 ).

El passat mes d'agost a l'entrada Carrers de Lleida amb noms d'oficis ( 1 ), la visita virtual convidava a passejar pel carrer caldereries, un dels pocs carrers de la nostra ciutat que no ha canviat de nom des del segle XIV. La caldereria és l'ofici que consisteix en treballar metalls per fer-ne calderes i treballs d'ornamentació.
Avui la descoberta ens trasllada al costat de la Delegació d'Hisenda, a la Plaça Cervantes. El carrer boters és el trist protagonista d'avui; un carrer que aviat serà difícil d'imaginar...


La degradació de la zona ha transformat aquest racó de Lleida en una ombra del que era. Fa uns anys el demolidor món de les drogues va fer marxar , d'aquest i altres carrers del casc antic, a molts veïns de tota la vida. Ara a la zona només trobareu immigrants que hi viuen precàriament.


Queden poques cases després dels nombrosos enderrocs , fins i tot ja no hi ha la placa amb el nom del carrer. Gairebé sempre trobareu presència policial . Però aquest carrer agonitzant,  ja apareix documentat al segle XIV, i estava ple d'artesans que feien bótes de fusta.


Les bótes són recipients destinats a contenir líquids, generalment begudes alcohòliques. Ara no veureu cap boter treballant en aquest carrer, però fa segles li van donar el nom del seu ofici. Hi havia els boters de fusta grossa  que feien bótes grosses de fusta per a posar-hi  vi ; i boters de fusta prima que feien bótes petites de fusta per a posar-hi licor.


Josep Lladonosa ens explica al primer dels cinc volums de la seva obra "Els carrers i les places de Lleida a través de la història" l'origen del nom del carrer.
Potser aviat no quedarà cap rastre d'un  carrer que els lleidatans hem abandonat...
Atentament.
Senyor i

2 comentaris:

  1. Ai! fa pena però el món canvia.
    Potser després d'aquesta entrada hi haurà un nou i positiu canvi per aquest carrer amb tanta història? Potser és somiar.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Apreciada senyora: És molt trist veure la degradació d'algunes zones que en el seu moment estaven plenes de vida. Però cal ser optimistes i esperar que els plans per donar nova vida a la ciutat antiga, tinguin resultats positius...
      Atentament.

      Elimina