dimarts, 8 de juliol del 2014

Mas de Melons, una joia a prop de Lleida ( 9 ).

Deixem Mas de Matxerri, el seu mirador de fauna salvatge i els estepicursors acumulats pel vent que tallen un dels camins, per tronar a l'altre gran mas de la Reserva Natural Parcial, el mas de Melons. Deixem el cotxe a l'aparcament habilitat i, en lloc de pujar al mas, seguim per la zona destinada als cotxes on al final veureu un plafó explicatiu.


La il·lustració d'Helena Rovira, MHÀ grafisme, és una interpretació estacional del paisatge de Mas de Melons fa més de 400 anys. L'empresa solsonina Geosilva, projectes integrals de senyalització i adequació d'espais a l'ús públic, és la que s'ha encarregat de la senyalització dels camins i dels plafons informatius de la Reserva Natural Parcial.


El plafó ens informa de les feines del camp segons l'època de l'any. A l'esquerra podem observar des de setembre a desembre. Al centre, de gener a maig, i a la dreta de juny a agost. Aquí s'han cultivat cereals, olivera, ametller i vinya. Aquests conreus es mantenen excepte la vinya, que va desaparèixer a causa de la fil·loxera. Les ovelles i els animals de força i càrrega hi pasturaven. Actualment continuen pasturant-hi les ovelles, ja que les feines del camp s'han mecanitzat i ja no calen els animals de força i càrrega.


D'aquestes activitats agrícoles es conserven elements escarbats a la roca: les sitges per guardar el gra del cereal, i una antiga instal·lació per obtenir vi ( blanc i negre ). A la propera fotografia en veu una sitja. De l'antiga instal·lació per obtenir vi en parlarem a la propera entrada dedicada a Mas de Melons.


La lectura i les il·lustracions del plafó ens recorden el cicle vital  dels cereals, l'ametller i els ceps; i les feines associades a cada moment de l'any. El vocabulari relacionat amb un dels oficis més antics del món, és extens: guaret, sega, pastura, batuda, era, ventar, collita, carro, adobar, vara, poda, ensacar, sitja, falç, garbes,...


Un silenci aclaparador us acompanyarà durant la lectura i observació des del mirador. Silenci trencat en algun moment per una colla d'enamorats de la bicicleta gaudint dels camins i camins de Mas de Melons...


Ara, amb cura, passarem per sota dels cables que delimiten el mirador per veure on i com feien el vi els nostres avantpassats en unes instal·lacions escarbades a la roca. Les voleu descobrir ?
Atentament. 
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada