dimecres, 16 de juliol del 2014

El plaer de passejar pel barri musulmà ( i 2 ).

Deixem la Via Dolorosa i endinsem-nos pels carrerons del barri fins arribar a Aqabat el-Takiya , un carrer estret i pendent on trobarem alguns dels millors exemples d'arquitectura mameluca a Jerusalem. Algunes de les característiques d'aquesta arquitectura són les estalactites de pedra de la cúpula d'entrada, les bandes de pedra de diferents colors i l'entrellaçat de les pedres. La tècnica de fer bandes de diferents tonalitats de pedra s'anomena ablaq.


El Palau de Lady Tunshuq és un dels edificis més bells d'aquest tipus d'arquitectura. Lady Tunshuq d'origen turc o mongol, va arribar a Jerusalem al segle XIV. Era la dona, o l'amant, d'un noble kurd, que va fer construir aquest edifici per a ella. La pedra tallada que s'assembla a les estalactites s'anomena muqarnas, i va començar a emprar-se a mitjans del segle X a l' Iran.

 
L'antic palau actualment és un orfenat i no es pot visitar. Layd Tunshuq va ser enterrada en una petita tomba davant del palau. Deixem l'arquitectura mameluna per donar un cop d'ull als centenars de petits comerços que hi ha al barri.


Si passegeu pel carrer que s'enfila fins a la Porta de Damasc, el regal visual és impressionant. A cada racó les paradetes i les petites botigues transformen aquest espai en pura màgia.


Al centre de la fotografia anterior podeu veure un home empenyent una mena de carretó estret i llarg de tres rodes. Aquest vehicle és el protagonista del transport pel barri i els veureu pujar i baixar tot el dia per repartir tota mena de mercaderies.A la propera fotografia, podeu veure un dels carretons aparcat davant d'una carnisseria.


La presentació dels productes per vendre, en alguns establiments és al·lucinant. Mireu quines piràmides ha fet el botiguer darrere de les espècies...


En la vostra passejada per la Ciutat Vella no us ha de sorprendre el control policial. En alguns moments tallen carrers i cal buscar rutes alternatives per arribar on vols. La primera vegada t'estranya una mica, però ràpidament t'acostumes a la seva presència.


Ara ens cal descansar una bona estona abans de visitar el barri armeni, amb el que tancarem la descoberta de la Ciutat Vella de Jerusalem.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada