divendres, 24 d’octubre del 2014

Història, fotografia i gastronomia.

Després de llegir el cal·ligrama Les formigues de Joan Salvat Papasseit a la façana de la confluència del Passeig del Born amb el carrer del Reg, entrem a l'antic mercat...
El Born Centre Cultural és un dels itineraris pels escenaris de la Guerra de Successió. Aquesta ruta 1.714, ens permet reviure la nostra història amb els cinc sentits gaudint de monuments, paisatges i gastronomia.


L'onze de setembre de 1.714, després de catorze mesos de setge, Barcelona caigué en mans de Felip V. Però de la part històrica d'aquest espai en parlaré en una propera entrada. Avui vull presentar-vos la proposta gastronòmica que ràpidament us cridarà l'atenció passejant per l'antic mercat. Parlo del restaurant El 300 del Born, l'espai gastronòmic de Moritz a El Born Centre Cultural.


Al restaurant una colla de fotografies gegants que ens mostren l'activitat del mercat als anys 60 del segle passat, són un element essencial del disseny. Xavier Miscerachs, (Barcelona, 1937-1998), integrant de la «nova avantguarda» que sorgí a la Barcelona dels anys cinquanta, és el protagonista amb algunes de les seves fotos del llibre Barcelona Blanc i Negre. Arxiu MACBA. Entre 1.962 i 1.964 va fer més de 7.000 fotografies per aconseguir material per aquest llibre editat l'any 1.964 per Aymà Editorial. El llibre inclou 371 fotografies magistrals.  


" El Born. Barcelona 1.962 "


" Barcelona 1.962 "

Les tres fotografies següents són de la col·lecció "El Mercat del Born. Anys 1.960 - 1.970" del fotògraf Ignasi Marroyo. Nascut a Madrid l'any 1.928, la seva família es traslladà a Barcelona quan ell tenia un any. El seu fons fotogràfic està enmarcat dins la Nova Avantguarda Catalana i es conserva a l'Arxiu Nacional de Catalunya.


El xef del restaurant , Jordi Vilà té una estrella Michelin. Els noms dels plats ens recorden el 1.714. Podem demanar bombardejats, amb bombes fetes amb carn, el pastís honorata que porta el nom de la campana encarregada d'avisar als barcelonins dels atacs.


Felip V va fer fondre aquesta campana per transformar-la en canons. També podeu tastar l'esmorzar de pacotilla, que recorda l'esmorzar que duien en un farcell els pescadors de la Ribera.


Si no voleu entaular-vos, podeu degustar la cervesa Moritz 17.14 aromatitzada amb els mateixos ingredients que fa tres-cents anys: gingebre, bergamota, cardamom i mel. Podeu acompanyar-la amb una tapa de patates Felip V ( patates braves).


Gaudiu d'ella mentre observeu l'espectacular interiorisme dissenyat per Dani Freixes.
Atentament.
Senyor i

2 comentaris:

  1. Moltes gràcies, no sabia res de l'existència d'aquesta notícia.
    Ignasi Marroyo
    fotomarroyo@gmail.com

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies per les teves magnífiques fotografies Ignasi.
      Salutacions cordials.

      Elimina