dilluns, 20 d’octubre del 2014

El primer parlament del món.

En l'època coneguda com Edat de l'Assentament , entre els anys 870 i 930, els colons noruecs fugien de les disputes polítiques en terres escandinaves. El primer que es va quedar a Islàndia fou Ingólfur Armarson. Molts dels primers colons havien tingut problemes amb la reialesa i en el nou país vivien sense reis. La gent s'establi en granges al voltant de la costa i els seus propietaris es reunien en assemblees regionals anomenades þing ( congrés ), on resolien els conflictes i comerciaven.


L'any 930 els víkings d'Islàndia van crear el primer parlament democràtic del món anomenat Alþing ( parlament ) a Þingvellir , que significa més o menys " els camps de l'assemblea". Visitar aquest Parc Nacional a 23 quilòmetres de Reykjavík declarat l'any 2.004 Patrimoni Mundial de la UNESCO, ens permet donar un cop d'ull a la història i a la ciència perquè en aquest lloc de geologia espectacular podem observar la separació de les plaques tectòniques nord-americana i eurasiàtica.


Van triar aquest lloc perquè era una important cruïlla de camins amb molta llenya i al costat d'un enorme llac ple de peixos. En aquest indret es decidien lleis, contractes matrimonials i , fins i tot, la religió del país. El parlament anual era un gran esdeveniment social, i per això Þingvellir s'omplia de mercaders i artistes.


Als vessants de la falla Alamannagjá ( esquerda) es reunia l' Alþing, i el penya-segat amplificava la veu dels oradors.El parlament estava format per 146 homes ( 48 membres amb dret a vot, 96 consellers i 2 bisbes). 


En aquell temps van aparèixer les sagues, narracions èpiques molt valorades a Islàndia, en les que apareixen deus pagans, éssers sobrenaturals sorgits de la força dels deserts, guèisers, volcans, glaciars, camps de lava, aurores boreals i fonts termals. Entre els anys 999 i 1.000 es va declarar el cristianisme religió oficial d'Islàndia, oposada clarament a totes les formes paganes.


La violència entre els grups poderosos va créixer i el govern passà a mans de la Corona Noruega. L'  Alþing  va perdre el seu poder l'any 1.271, però continuà com a Sala de Justícia fins al 1.798, i finalment es dissolgué. Quan al 1.843 va recuperar el seu poder, decidiren traslladar el parlament a Reykjavík. Podeu veure l'edifici a la propera fotografia.

    
Però com en molts llocs d'Islàndia, gairebé no queden restes dels víkings, i ens hem de conformar amb les explicacions dels plafons.El que no es pot negar, és que en aquest país sembla que en qualsevol moment els elfs, trolls i nans de les sagues sortiran de qualsevol racó. L'any 2.007 una enquesta demostrà que el 37 % dels habitants de l'illa no negava l'existència d'aquests éssers, el 17 % creien que era probable que existissin i el 8 % estava convençut de la seva presència ...


El país geològicament més jove d'Europa, modelat per les erupcions volcàniques submarines, està travessat per aquesta separació de plaques que és visible a Þingvellir. La placa que veieu a l'esquerra del dibuix és la nord-americana i la de la dreta eurasiàtica. Cada any aquestes plaques es separen a un ritme de entre 1 i 18 mil·límetres.
Deixem Þingvellir per anar a Reykjavík on descobrirem nous secrets d'aquesta illa màgica.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada