dissabte, 11 d’octubre del 2014

Entar a la nova biblioteca...

A l'entrada del febrer del 2.012 " Propostes de futur que ens descobreixen el passat ( i 3 )" vam descobrir la Casa Morató al número 19 del carrer del Castell de la capital del Solsonès. Les restes arqueològiques trobades ens ajuden a conèixer la Solsona dels segles XIV al XVI. A les fotografies d'aquella entrada que podeu recordar clicant en l'enllaç anterior, podíem veure diferents fases de les obres que transformaran aquesta construcció de tipus noble d'origen medieval en la Biblioteca Comarcal del Solsonès.


El cap de setmana del 27 i 28 de setembre, en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni a Catalunya 2.014, unes quatre-centes persones, repartides en grups d'entre 45 i 50 persones, vam poder veure la nova biblioteca aprofitant aquestes jornades de portes obertes.


Durant aquell cap de setmana 237 municipis de tot Catalunya van oferir més de 370 activitats de tota pena amb la finalitat de gaudir del nostre patrimoni. L'expectació per veure el nou edifici públic va desbordar les previsions de l'ajuntament solsoní que inicialment només tenia prevista una visita guiada el dissabte 27.


Malgrat l'ampliació de les visites guiades, un centenar de persones es van quedar sense veure l'actuació urbanística més emblemàtica del Pla de Barris.


L'arquitecta municipal, Anna Feu, ens explicà detalladament el complicat procés que ha seguit Cal Morató per transformar-se en biblioteca.Penseu que l'obra s'ha vist condicionada per la troballa de restes arqueològiques i que la façana de la casa és del segle XVIII  cal, evidentment, conservar-la.


Les restes arqueològiques trobades: tres arcs medievals, dos cups de vi, restes de metralla dels canons dels soldats de Joan d'Àustria,... han condicionat el projecte inicial que va començar fa cinc anys.


La primera sensació que dóna la nova biblioteca comarcal és d'una amplitud d'espais i lluminositat molt impactants. A la planta superior serà emocionat deixar de llegir una estoneta per gaudir de les teulades de la vella i bella ciutat de Solsona.


 La façana exterior del carrer Fesolet contrasta moltíssim amb la façana antiga de Cal Morató. Arquitectura del segle XXI agermanada amb la del segle XVIII. Les obres ja estan a la recta final i el proper pas serà condicionar els espais externs: la placeta i els carrers Mirabalda i Fesolet.


La biblioteca està pràcticament acabada, falta el mobiliari, que l'ajuntament licitarà aquesta tardor. Els espais negres que podeu veure a les fotografies els ocuparan les prestatgeries amb llibres i llibres. Les obres han costat 2,3 milions d'euros i el mobiliari 372.000 euros, finançat al 50 % pel Pla de Barris.
Molt aviat la Biblioteca Comarcal de Solsonès obrirà les seves portes.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada