diumenge, 7 de desembre del 2014

Bókasafn.

Passejar per Reykjavík, concretament per la zona que s'estén al voltant del llac  Tjörnin, és una meravella. Nens donant de menjar a algunes de les quaranta especies d'aus que s'hi poden veure, gent corrent, caminant, en bicicleta, llegint o gaudint dels parcs i les escultures. A l'hivern el llac es gela i l'utilitzen com pista de patinatge.


He caminat des del Ráðhús ( Ajuntament ) vorejant el llac Tjörnin i ara aprofitaré per ensenyar-vos la Bókasafn més important del país que tinc al costat.


Quan enfilo el caminet d'entrada i llegeixo l'escrit que hi ha al formigó, una mica més i m'escanyo amb tantes consonants i accents... Landsbókasafn Íslands Háskólabókasafn.


Tranquils que ho tradueixo, és la Biblioteca Nacional i Universitària d'Islàndia. La paraula protagonista del títol a l'entrada, Bókasafn, significa biblioteca en islandès. La biblioteca té una doble funció, fa de Biblioteca Nacional i de Biblioteca de la Universitat d'Islàndia. Es va fundar l'any 1.994 i és la suma de dos biblioteques: l'antiga Biblioteca Nacional, illes Landsbókasafn del 1.818, i la Biblioteca de la Universitat del 1.940.


Hi podem trobar gairebé tots els llibres publicats al país, una gran quantitat  de manuscrits, una col·lecció de música islandesa i altres arxius d'àudio. El lema de la biblioteca és "Accés al Coneixement per a tothom"


L'edifici és una estructura quadrada de 13.000 metres quadrats amb revestiment d'alumini vermell, dissenyat pels arquitectes Manfred Vilhjálmsson i Thorvaldur S. Thorvaldsson. La planta baixa acull una gran sala de lectura i els departaments nacionals i els manuscrits.


Una de les principals funcions de la biblioteca és recollir tot els material publicat en islandès i recuperar els manuscrits per tal de preservar-los. Gairebé 1.000.000 de volums de llibres, revistes i altres materials formen el fons de la biblioteca. També conserven mapes islandesos que van del segles XIII  al  XX .


A la propera fotografia podeu veure el manuscrit IB299 4to de Jakob Sigurdsson ( 1.727 - 1.779 ). Escrit l'any 1.764 inclou un alfabet únic. La portada està decorada amb temes de mitologia nòrdica.


Font fotografia: Web Biblioteca Nacional d'Islàndia.

L'accés electrònic a molts llibres i revistes és cada vegada més important. Com podeu veure a la propera fotografia del fulletó informatiu de la biblioteca, en alguns espais cada usuari disposa d'un ordinador.

Fins i tot es poden llogar petites oficines tancades a les plantes superiors per fer els teus treballs d'investigació.
Atentament.
Senyor i
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada