dijous, 23 d’abril del 2015

Sorpresa prop del claustre.

El calendari torna a recordar-nos que avui és festa gran a Catalunya. El nostre patró Sant Jordi ens regala un dia que , malgrat ser laborable, els ciutadans el vivim com festiu. A molts llocs d'Europa el cavaller nascut a la colònia romana de Diòspolis ( Palestina ) l'any 270, és molt important i estimat. Malgrat que l'emperador Septimi Sever va donar-li el nom de Diòspolis ( Colonia Lucia Septimia Severa Diospolis ), la gent d'allà continuà anomenant la ciutat Lodd. Actualment el lloc de naixement de Sant Jordi té el nom de Lod ( Ludd en àrab), i és una ciutat d'Israel d'uns 65.000 habitants a 16 quilòmetres de Tel Aviv. Al blog hem vist a Sant Jordi en llocs molt diversos com la biblioteca del monestir de Poblet, la catedral de Stockholm , en una plaça de Berlín o al castell i la ciutat de Praha.
Però Sant Jordi també és estimat fora d'Europa. Avui el veurem a Betlem ciutat Palestina, a la Cisjordània ocupada per Israel, situada a només vuit quilòmetres al sud de Jerusalem.


Betlem en àrab بيت لحم, Bayt Laḥm significa, literalment, "la Casa de la Carn"; i en hebreu בֵּית-לֶחֶם, Bet-Léhem) vol dir  "la Casa del Pa". En aquesta petita ciutat, segons els evangelis, va néixer  Jesús de Natzaret. L'any 325 l'emperador Constantí ordenà construir la Basílica de la Nativitat, un dels temples cristians en ús més antics. La Basílica fou edificada sobre la cova coneguda com portal de Betlem.


Un immens iconòstasi , mur de fusta tallada amb icones i pintures religioses, separa la nau del presbiteri. Aquest mur és característic a les esglésies cristianes de ritu bizantí, particularment les de tradició ortodoxa. És grec i tallat l'any 1.764. A sota hi ha la gruta on va néixer Jesús. La basílica és administrada actualment per l'Església Catòlica, l'Església Ortodoxa Grega i l'Església Apostòlica Armènia.
A la nau central unes trapes obertes ens permeten veure els mosaics finament treballats del segle IV  que cobrien totalment el terra, tal com van mostrar les excavacions finançades pel govern anglès en 1932. En aquests mosaics podem observar decoracions geomètriques i florals.

    
La Basílica de la Nativitat ( 1 ) és el centre d'un complex monumental d'edificis religiosos que inclou, entre altres: l'Església Catòlica de Santa Caterina d'Alexandria  ( 2 ) on hi ha el claustre de Sant Jeroni i  la Capella de Santa Elena ( 3 ) i el convent franciscà ( 4 ). Per entendre aquest laberint doneu un cop d'ull al següent plànol de la web Custodia Terrae Sanctae. Aquest edificis plens d'història ocupen una superfície de 12.000 metres quadrats. 



Sense sortir a l'exterior passo de la Basílica de la Nativitat a l'Església Catòlica de Santa Caterina d'Alexandria on aprofito per passejar una estoneta pel claustre de Sant Jeroni on, una de les portes, em permet accedir a la Capella de Santa Elena decorada amb valuosos frescos del segle XIII de l'època creuada. Després d'admirar-los veig una escultura que segur reconeixeu...



És molt emocionant trobar al patró del nostre petit país estant a més de tres mil quilòmetres de casa. Moltes esglésies de Cisjordània i Israel porten el nom de Sant Jordi. Nosaltres celebrem aquest dia el 23 d'abril, però al Pròxim Orient es celebra el 6 de maig, d'acord al calendari més antic que regeix a les esglésies orientals. Al peu de l'escultura del cavaller podem llegir un text escrit en àrab.


Ja de tornada a Lleida vaig fer un correu electrònic a la gent de Custodia Terrae Sanctae demanant informació sobre aquesta escultura. Fra Sergio Galdi, el secretari, em contestà amb molta amabilitat i rapidesa. M'explicà que aquesta estàtua encara no ha estat estudiada per la seva Oficina de Patrimoni Cultural, penseu en la gran quantitat de patrimoni artístic que tenen, però que com moltes altres estàtues que es troben en els convents de la Custodia, haurà estat tallada a Trentino Alto Adige ( Itàlia ) o al Tirol del Sud. És una donació de la família Dabdoud del 1.926. Aquesta família encara és present i coneguda a Betlem. La traducció del text en àrab és la següent: "Oferta per Anton Al-Dabdoud i la seva dona Hanneh".
A la propera fotografia podem veure al president dels Estats Units Barak Obama parlant amb el president palestí Mahmud Abás, davant del Patró de Catalunya.




Font fotografia de Barak Obama i Mahmud Abás: Cuadernos de Oriente Medio.

Si voleu passejar virtualment per aquests edificis històrics cliqueu el proper enllac: Visita virtual Santuari de Betlem. Podreu descobrir molts dels secrets d'aquest espai.
Gaudiu d'uns dels dies més màgics que podem viure a casa nostra, ple de roses, llibres i una colla de propostes que omplen els nostres pobles i ciutats.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada