dijous, 5 de novembre del 2015

Al cosat d'Iruña ( i 3 ).

L'edifici Oteiza Museoa dissenyat per Francisco Javier Sáenz de Oiza,  integra la Casa-taller, habitatge en el que Jorge Oteiza i Itziar Carreño van viure els últims trenta-quatre anys com a parella. Després de la mort d'Itziar , l'any 1.991, l'escultor basc ocupà aquest espai fins l'any 2.003, quan va morir.


L'edifici de formigó abraça els murs centenaris de la casa de l'artista. El museu i la Casa-taller formen un espai visitable de 3.800 metres quadrats ( 3.000 del museu i 800 de la Casa-taller).


Instal·lar-se a Alzuza deixava molt clara la ferma voluntat d'un dels pilars de l'Escola Basca d'Escultura, d'allunyament que tenia per objectiu trobar l'aïllament necessari per investigar i centrar-se en la seva obra.


Malgrat aquest aïllament buscat, la seva casa fou l'escenari de trobades i debats de la comunitat intel·lectual que estava en contacte amb Jorge Oteiza. Entrar al despatx i observar la seva taula de treball tal i com la va deixar abans de morir, és impressionant. 


Va deixar molt clar el seu desig de completar la donació de la seva obra amb el seu habitatge. L'objectiu era que el museu abracés el seu espai de treball i residència al petit poble d'Añzuza d'uns tres-cents habitants.
L'any 1.963, quatre anys després de deixar el món de l'escultura, va escriure un dels seus llibres més importants Quosque Tandem...! Ensayo de interpretación estética del alma vasca con breve diccionario crítico comparado del arte prehistórico y el arte actual.
A la propera fotografia podeu veure a Jorge Oteiza ocupant la cadira que apareix buida en les fotografies anteriors. Fixeu-vos com barrina alguna de les seves idees!


Quouque Tandem...!  es va convertir en un llibre de treball ens els àmbits universitaris i intel·lectuals. Penseu que és un dels poquíssims  llibres d'estètica escrits a Espanya. Parlem dels anys 60 de segle passat, on molts artistes estaven aïllats de les corrents contemporànies.

 
Per sota del despatx  que esteu veient a les fotografies, hi ha l'accés a Oteiza Museoa. Seguint la voluntat d'Oteiza, una de les portes de l'antiga casa, és l'entrada principal a la Fundació-Museu.


Al sortir de la Casa-taller veiem un cartell penjat darrere la porta i que l'escultor basc el tenia penjat a la porta de casa seva. El missatge és molt clar...


Deixem tranquil l'artista... Recordeu que si aneu a Iruña, a només nou quilòmetres us espera tor l'univers Oteiza.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada