Després de passejar virtualment pel teatre grecoromà de Siracusa, us anunciava que tornaríem a Catania per viure la tradició dels candelore. Amb l'entrada d'avui tanco la descoberta de Sicília, l'illa més gran de la Mediterrània, de visita imprescindible si estimeu el món de l'art... Catania, ciutat que ha sigut a més a més d'italiana: grega, romana, bizantina, àrab, normanda, borbònica, sueva, angevina, de la corona d'Aragó, i espanyola; és una barreja de civilitzacions fascinant. A l'època paleocristiana sorgí el mite i advocació de Santa Àgata de Sicília o Àgueda, nascuda a Catania l'any 231, ciutat en la que va morir martiritzada pels romans l'any 251. És la patrona de Sicília i, evidentment, de Catania. Les relíquies de la Santa estan a la catedral de la bella ciutat.
La ciutat actual, arquitectònicament barroca, fou redissenyada per un grup d'arquitectes dirigits per Giovanni Battista Vaccarini després del terratrèmol del 1.693. La Cerosa di Sant'Agata, omple aquests primers dies de febrer d'una tradició popular plena de passió i molt arrelada. Alguns historiadors creuen que la festa de la Candelera fou establerta pel Papa Gelasi I al 492, altres diuen que pel Papa Sergi I l'any 687. Els protagonistes de la festa són els candelore, cerei, cerosa o cannalora... El rei Alfons formalitzà la festa l'any 1.435, en la que els diferents gremis d'artesans oferien cera a la Santa.
A la Basílica della Collegiata, d'estil barroc, al costat de la Universitat hi ha el candelore que tanca la processó, és el Cereo Circolo Sant'Agata.
L'any 1.514 sortien en processó vint-i-dos candelore i al 1.674 vint-i-vuit. A finals dels segle XIX només en sortien quinze i actualment dotze. Aquests passos estan treballats en fusta i daurats, amb decoracions barroques de querubins, flors, banderes, capitells...
Els canderole són propietat dels diferents gremis de treballadors i sempre desfilen en el mateix ordre. Inicialment oferien cera i cada any eren més grans i amb més decoració, fins que la cera fou substituïda per una estructura de fusta d'estil barroc o rococó.
Segons el pes del candelore, entre 180 i 410 quilograms, el porten quatre, vuit, deu o dotze homes. El primer que surt és el més petit i fou encarregat pel bisbe de Catania monsenyor Ventimiglia després de l'erupció volcànica del 1.776; l'últim és el que esteu veient a les fotografies de l'entrada d'avui és el Cereo Circolo S.Agata. L'ordre dels candelore a la processó és el següent: Monsignor Ventamiglia, Rinoti, Giardineri, Pisciari, Fruttaiola, Chiancheri, Pastari, Pizzicangnoli, Putiari, Pannitteri, Villagio Sant'Agata i tanca el Cicolo Cittadino di Sant'Agata.
Els candelore a més a més de precedir la processó de Santa Agata dels dies 4 i 5 de febrer, els porten per tota la ciutat als comerços vinculats amb cada ofici durant els deu dies anteriors a la festa. Al proper vídeo podeu veure al nostre protagonista, el Cereo Circolo Sant' Agata dut per vuit portants.
Deixo la Basílica della Collegiata construïda a principis del segle XVIII, després del terratrèmol del 1.693 que destruí bona part de Catania. El projecte atribuït a Angelo Italia té una façana de Stefano Ittan, exemple magistral del barroc sicilià. Els racons del temple omplen la nostra retina...
El proper vídeo de tres minuts i mig us permet assaborir una mica la festa que mobilitza tota la ciutat. Obriu molt bé els ulls...
Si és molt difícil no enamorar-se d'Itàlia, no fer-ho de Sicília és impossible.
Atentament.
Senyor i
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada