dissabte, 13 de febrer del 2016

La Calçada del Gegant.

Després de descobrir el nou barri de Belfast, el Titanic Quarter, i donar un cop d'ull al seu epicentre, el Museu del Titanic; i abans de tornar a Dublín per visitar biblioteques i llibreries, viatjarem virtualment fins a la costa nord d'Irlanda on ens espera un espectacle geològic imponent... Anem fins al Comtat d'Antrim, un dels sis comtats irlandesos de la regió de l'Ulster, concretament al petit poble de Bushmills, a 97 quilòmetres de Belfast.


Als fanals d'aquest poblet d'uns 1.300 habitats trobarem molts missatges unionistes. Hi ha moltes banderes britàniques i l'estendard de l'Ulster també conegut com bandera de l'Ulster, bandera d'Irlanda del Nord o La Mà Roja de l'Ulster. Sota de les banderes hi ha una colla de cartells unionistes com els que fan referència a The Lamberg Drum, una desfilada de grans tambors organitzada per la conservadora Ordre d'Orange, o el que podeu veure a propera fotografia, dedicat a Sir Francis Workman-Magnaghten jutge de la Cort Suprema.


Deixem el cotxe a l'aparcament que hi ha al costat del Centre de Visitants i per baixar fins a la calçada podem passejar tranquil·lament gaudint del paisatge, o agafar el servei d'autobús. Si el dia no està molt tapat es pot veure Escòcia, que està només a quinze quilòmetres.

  
La Calçada del Gegant és un conjunt d'unes 40.000 columnes basàltiques hexagonals resultat d'una erupció volcànica de fa uns 60 milions d'anys. La contracció tèrmica de la lava en el moment de refredar-se va crear aquesta fracturació hexagonal en forma de columnes.


L'any 1.986 fou declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO i un any després, el Departament de Medi Ambient d'Irlanda del Nord, la declarà Reserva Natural Nacional.


Les columnes de basalt surten dels peus dels penya-segats i es dirigeixen cap al mar, desapareixent sota l'aigua... Aquesta mena de camí basàltic, és la base d'una llegenda tradicional irlandesa que ens explica com dos gegants: Finn Mc Cool ( irlandès ) i Benandonner ( escocès ) es portaven molt malament i contínuament es llençaven  roques. Tantes en van llençar que es formà una calçada...


Bennandoner, el més fort dels dos, decidí passar a Irlanda per derrotar al seu adversari, però l'astúcia de Oonagh dona d'en Finn, va ser més important que la força. Va vestir a Finn com si fos un nadó i quan arribà Bennandoner, Oonagh li digué que en Finn no hi era i que no cridés tant que el seu fillet estava dormint. El gegant escocès pensà que si el bebè era tan gran, el seu pare seria immens i fugí ràpidament destruint la calçada perquè en Finn no pogués seguir-lo...


Evidentment la llegenda és només una llegenda, però a la cova de Fingal a la propera illa escocesa de Staffa, hi ha formacions basàltiques similars creades per la mateixa erupció volcànica.


Gairebé totes les columnes són hexagonals, però algunes tenen quatre, cinc, set o vuit costats. L'alçaria d'algunes columnes arriba als dotze metres.


Deixem Irlanda del Nord per tornar a Dublín on continuarem visitant algunes de les seves magnífiques biblioteques i llibreries. Començarem per la Marh's Library, al costat de la catedral de Sant Patrick's.
Atentament.
Senyor i

3 comentaris:

  1. molt guai jajaja.
    Ens ha ajudat pel treball d'aquests tema.
    Gràcies, petons 😘😘😘

    ResponElimina
  2. Respostes
    1. Estem molt agreïdes de que ens hagis respós.
      ❤❤❤❤

      Elimina