dimarts, 16 de febrer del 2016

Setanta-nou finestres...

No és la primera vegada que recomano aquesta petita revista, petita però imprescindible si sou uns enamorats de la natura. Al quadern 6 de Quercus, degana de la premsa ambiental, a la part central hi havia el primer quadern de El Cárabo de Quercus, dedicat als bolets. Parlo de l'octubre del 1.982...Uns anys després El Cárabo s'independitzà de Quercus.
Ja ha sortit el número 79, dedicat al Buitre Leonado ( Voltor comú). A la contraportada podeu veure a l'Adrián, el reporter que ens acompanya cada tres mesos en una nova descoberta. M'agrada veure l'Adrián observant la natura amb el telescopi terrestre i comparteixo el lema que diu:
79 números de el cárabo
79 ventanas al conocimiento de la naturaleza. 


És veritat, el cárabo  amb la seva barreja d'informació rigorosa, pinzellades d'humor i uns magnífics dibuixos, és una finestra oberta a la natura, tota una joia. Pierre Déom, professor i naturalista francès, va crear l'any 1.972 la revista La Hulotte ( El mussol ), i deu anys després autoritzà l'edició en castellà dirigida per Benigno Varillas.
La revista es caracteritza per divulgar la natura propera, la que sovint ignorem. Segur que més d'una vegada viatjant per les terres lleidatanes heu vist planejant una colla de voltors. Si voleu conèixer alguns dels seus secrets, el número 79 us ajudarà... 


Com aprofiten les tèrmiques per enlairar-se, com s'organitzen per buscar menjar,... No us perdeu les preguntes que de l'Adrián fa al voltor comú, buitre leonado en castellà ( Grps fulvius ). La revista anuncia que el proper trimestre, el número 80 ens explicarà més aventures del voltor comú i ens presentarà altres grans rapinyaires especialitzats en alimentar-se de carronya: el voltor negre, el trencalòs i l'aufrany.




La Muntanya d'Alinyà, al Prepirineu de Lleida, és l'únic lloc d'Europa on viuen regularment els quatre voltors europeus.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada