divendres, 8 de juliol del 2016

Al cor del Baridà ( i 2 ).

Recordeu que a la primera entrada dedicada als Banys de Sant Vicenç us anunciava que donaríem un cop d'ull al casalot de sis plantes a la riba dreta del Segre situat a pocs metres del balneari. Quedava clar que l'edifici no viu el seu millor moment. Avui situats al cor del Baridà, territori històric format per tres municipis de l'Alt Urgell i dos de la Cerdanya, el descobrirem malgrat que sembla amagar-se entre els arbres.


L'edifici és el nou balneari, conegut encara com la casa nova dels Banys que la família Pal començà a construir l'any 1887. Té quaranta-dos balcons i finestres a la façana del cantó del riu.


Els esdeveniments històrics de la segona meitat de la dècada dels 30 del segle passat, condemnaren al nou balneari a una vida curta; però ni la humitat ni l'abandó no han esborrat la seva elegància. A la porta principal malgrat el pas dels anys i la destrucció d'alguns dels seus elements decoratius encara es por veure la data que recorda l'inici de l'obra 1.887. L'estiu del 1.889 encara s'estava acabant la casa nova dels Banys.


Balcons amb baranes de ferro que acumulen dècades de rovell, o baranes de construcció que lentament s'esmicolen, encara mostren una distinció evident.


Els hiverns durs del Baridà no han aconseguit esborrar  la delicada bellesa dels frisos que decoren la façana. Les petites peces de porcellana blanca condueixen la línia elèctrica que deixà de funcionar fa més de setanta anys...


L'historiador i polític Antoni Aulèstia i Pijoan publicà en el butlletí mensual de l'Associació Catalana d'Excursions Científiques un reportatge en el que al referir-se al dia 27 de juny de 1.889 diu: ..." Allí's troba l'establimnet de Banys de St, Vicenç, en lo qual s'hi está aixecant un nou edifici"... 


Ceferí Rocafort parla dels Banys de Sant Vicenç en el volum dedicat a la província de Lleida de la Geografia General de Catalunya, publicada entre 1.908 i 1.918: ..." L'establiment, que és de moderna construcció, té magnífiques cambres de banys, departament de pulverisació y escelents dormitoris. (...) Lo preu es sis pessetes diaries, banys compresos, ab esmerat servey"...


És  evident que per aquesta porta tancada fa molts anys que no entra cap client. Però com que  les claus d'aquell temps eren més grans que les actuals, el forat del pany ens permet fer una mirada al passat. Malgrat tot el que li ha tocat viure, la casa nova dels Banys encara ens regala imatges màgiques...


El mateix estiu que esclatà la Guerra Civil, el nou balneari fou confiscat i convertit en hospital de sang per fer les primeres cures als ferits.


Des de 1.939 com que l'edifici havia quedat inservible, l'activitat balneària es concentrà en la casa vella dels Banys de Sant Vicenç, de la que encara podeu gaudir avui.


La vegetació ocupa bona part dels balcons, la majoria dels quals resisteixen, però d'alguns ja només hi ha la barana.


Queda lluny el moment que recull la propera fotografia en la que podeu veure una colla de clients de la casa nova dels Banys observant el riu Segre des de la gran balconada.


Font fotografia: Hotel Balneari Sant Vivenç.
"L'hotel balneari Sant Vicenç. L'establiment i la seva història".

La casa nova dels Banys visqué una època daurada de mig segle en la que, malgrat les  comunicacions difícils amb Barcelona, acollí bona part de la seva burgesia.


La confiscació que va fer l'exèrcit republicà per convertir-lo en hospital de sang, la posterior ocupació per soldats nacionals i per un batalló de presoners que treballaven reconstruint els ponts volats durant la guerra, acabaren amb la casa nova dels Banys. Els soldats no van marxar fins al 1.945...

 
Font fotografia: Hotel Balneari Sant Vivenç.
"L'hotel balneari Sant Vicenç. L'establiment i la seva història".

La dura història viscuda no impedeix que alguns racons del gran casalot encara ens regalin imatges que deixen molt clara la glòria d'altres temps, com els delicats treballs en fusta...


Deixeu-vos seduir per les propostes de la família Pal. Segur que recordareu amb enyorança la vostra estada al cor del Baridà.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada